Країна перейшла від сировинної моделі економіки до продовольчої, повідомив заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.
Війна стала фактором прискорення експорту молочної продукції в Україні. Також у країні почало активно розвиватися виробництво м’яса, сфери альтернативних джерел енергії та переробки зернових культур. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє прес-служба відомства у понеділок, 26 вересня. «Дивлячись на результати роботи аграрного сектору за 7 місяців війни, ми бачимо, що точку неповернення у сировинну модель пройдено. Що це підтверджує? Насамперед, усі зрозуміли — аграрні виробники, фермери, що концентруватися на одній або двох зернових олійних культурах дуже ризиковано. І має бути, однозначно, диференціація», — пояснив він. За словами чиновника, зараз Україна нарощує обсяги експорту молочної продукції. Зокрема, за результатами серпня, експорт молочної продукції показав рекордний показник за останні два роки. У країні також збільшується поголів’я промислового свинарства, птахівництва. Заступник пояснив це, насамперед, здешевленням кормів. Висоцький додав, що українські аграрії спрямовують інвестиції у біоенергетику. «У секторі зрозуміли, що набагато вигідніше виробляти альтернативні джерела енергії — біоетанол, біогаз, біометан — чим просто продавати сировину і потім купувати природний газ за космічними цінами на сушіння кукурудзи», — зазначає чиновник. Він повідомив, що ще один напрямок, який в Україні активно розвивається, — це глибша переробка зернових культур: виробництво борошна, готових макаронних виробів, амінокислот. Як уже повідомлялося, Україна вперше за 10 років збере гречки у півтора рази більше, ніж потрібно внутрішньому споживачеві.
Залиште відповідь