Лікарі розповіли, що весняний авітаміноз — міф, який склався історично, коли до кінця зими запаси врожаю виснажувалися і харчування ставало одноманітним. Незбалансований раціон — головна причина нестачі нутрієнтів, яка може виникнути в будь-який час року. Зараз, на жаль, люди відчувають дефіцит вітамінів, мікроелементів, ненасичених жирних кислот фактично цілий рік. Але, оскільки нам властиво прив'язувати свої дії до якихось дат, весна може стати приводом, щоб задуматися про дане питання, пояснили експерти, інформує Ukr.Media.
До симптомів авітамінозу фахівці віднесли знижену розумову і фізичну працездатність, підвищену стомлюваність, погіршення якості шкіри, нігтів і волосся, погану переносимість стресів, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, раннє посивіння і зморшки, а також загострення респіраторних захворювань частіше двох разів на рік. Заповнити дефіцити лікарі порекомендували в першу чергу за допомогою харчування. У раціон слід включити зелень, овочі, ягоди (особливо обліпиху і журавлину), нерафіновані олії холодного віджиму. Крім того, можна вживати продукти, збагачені фітонутрієнтами. Це те, що формально не відноситься ні до вітамінів, ні до мінералів, це результат діяльності рослин, корисної для людського організму. Все більш актуальними стають БАДи, проте перед їх застосуванням краще здати аналізи і проконсультуватися з лікарем, підсумували фахівці.
Залиште відповідь