Як правильно пити каву: з цукром чи без нього

Багато хто з нас починає свій ранок з чашечки ароматної і підбадьорливої кави. Хтось п'є натуральний напій, приготований з обсмажених і мелених зерен, а хтось задовольняється розчинною кавою. Але майже всі ми додаємо в неї цукровий пісок. А чи потрібно це робити? А якщо потрібно, то, як правильно додавати цукор до кави?

Чи варто підсолоджувати каву цукром

Якщо ви звикли пити цей популярний підбадьорливий напій, особливо заварний, додаючи в нього багато цукру, справжнім кавоманом вас не назвеш. Річ у тім, що ця солодка добавка змінює смак кави на молекулярному рівні. З нею ви не відчуєте повною мірою багатства її смакової палітри, інформує Ukr.Media.

Цукровий пісок маскує гіркоту, але при цьому і позбавляє каву її унікального смаку, змінює її структуру.

Вважається, що без додавання цього підсолоджувача молекули води і кофеїну перемішуються в чашці більш рівномірно.

Змінює унікальний смак напою не тільки цукровий пісок, але і сам процес його додавання. Помішуючи каву чайною ложкою до повного розчинення цукрових крупинок в ньому, ми порушуємо її структуру, що негативно позначається на смакових якостях напою.

Крім того, процес розмішування провокує і розшарування молочної пінки (якщо ви готуєте для себе каву з молоком або з вершками).

Тож якщо ви хочете насолодитися справжнім смаком кави, спробуйте пити каву без цукру. Це стосується, в першу чергу, заварного напою, приготованого з натуральних і якісних кавових зерен за всіма правилами. А ось недорога розчинна кава без цукру навряд чи здивує вас своїм неперевершеним смаком.

Якщо ж пити гірку каву, повністю відмовившись від додавання в неї підсолоджувача, ви не можете, не варто повністю відмовлятися від цукру.

Просто запам'ятайте кілька правил, завдяки яким ви зможете максимально зберегти унікальний смак напою:

  • не додавайте багато цукрового піску до кави, щоб він не перебив її смак і аромат;
  • дотримуйтесь ідеального співвідношення — на 100 мл кави беріть 2 ч. л. цукру (без гірки);
  • не старайтеся, перемішуючи напій ложкою (по можливості відмовтеся від цієї дії).

До речі, якщо при відвідуванні кав'ярні вам відразу ж запропонують додати до кави цукор, знайте, що такий напій, швидше за все, або зроблений з неякісної сировини, або з порушенням технології його приготування. Правильно зварена натуральна кава смачна і без цукру!

А ось вчені не радять нам захоплюватися кавою, в яку ми не додаємо цукровий пісок. Річ у тім, що цей напій постачає наш організм такою речовиною, як кофеїн. Він сприяє підвищенню мозкової активності. А коли наш мозок активно працює, його клітини як ніколи потребують підживлення енергією. Останню їм дають вуглеводи, до яких відноситься і цукор.

Це означає, що якщо ми будемо пити каву зовсім без цукру, наш мозок швидко втомиться, ефективність його роботи виявиться невисокою. Так що не відмовляйте собі в задоволенні під час роботи пити каву з додаванням невеликої кількості цукру.

Тепер ви знаєте, як цукровий пісок впливає на смак кави. Підсолоджувати ним напій чи ні, вирішуйте самі. Який би варіант ви не вибрали, в ньому знайдуться плюси для вас.

Джерело