Крупи, а також макарони, цукор, борошно та інші сипучі продукти можуть зберігатися роками, якщо забезпечити їм правильні умови. У цій статті ми розповімо, що і як потрібно робити, щоб продукти не псувалися якомога довше, інформує Ukr.Media.
Пересипати в закриті контейнери з щільною кришкою
При тривалому зберіганні дуже важлива герметичність: волога і сторонні запахи не повинні стикатися з крупами. Відкрита магазинна упаковка, навіть щільно загорнута, не може цього забезпечити, тому після покупки рекомендується тут же пересипати крупу в герметичний контейнер. Підійде пластик, скло, кераміка, головне, щоб кришка прилягала щільно.
На відкритих полицях — непрозорі контейнери
Велика кількість світла, особливо якщо на полицю падають сонячні промені з вікна — це не є добре для сипучих продуктів. Зберігати їх краще в шафі, але якщо на вашій кухні відкрита система зберігання, підберіть непрозору тару, що не пропускає світло.
Для великих обсягів — полотняний мішок
Якщо ви закуповуєтеся крупами у великому обсязі (від 5 кг), пересипте продукт в мішок з щільної тканини. Полотняна тканина дозволить крупі "дихати" і запобіжить появі грибка і цвілі.
Щоб знизити ризики появи паразитів, слід заздалегідь обробити тканину розчином з солі і води (4 столові ложки на 1 літр). Додатково можна пропрасувати праскою, так мішки стануть майже стерильними.
Зберігати в сухому і темному місці
Якщо йдеться про великі запаси, то краще взагалі зберігати не на кухні, а в коморі. Для круп важлива температура і вологість: ідеальні умови для більшості сортів — це не вище +20°C і вологість до 70%, а поблизу кухонної плити це неможливо.
Не опускайте в контейнер ложку
Зачерпнути трохи борошна або крупи ложкою — це зручно, але неправильно. Найменша крапля вологи може запустити процес утворення цвілі, через що зіпсується весь вміст ємності.
Прожарити крупу в духовці
У деко необхідно рівним шаром висипати крупу і при температурі 120-150°C прожарити в духовій шафі, періодично помішуючи. Не варто за один раз прожарювати більше 1 кг, інакше процес не буде рівномірним, частина крупи залишиться необробленою.
Проморозити крупу
Якщо духовка не ваш варіант — є ще менш трудомісткий спосіб позбутися від живності та цвілі у крупі — кинути у морозильну камеру на 1-2 доби. Причому прямо у покупній упаковці.
Рис допоможе зберегти гострий перець в банці
Червоний пекучий перець в контейнері з рисом — хороший спосіб захистити його від затхлості і комах. Сама крупа при цьому не постраждає: смак і запах залишаться колишніми.
Сіль в марлевих мішечках вбирає зайву вологу
Сіль в мішечку з марлі потрібно класти на дно ємності, щоб вона вбирала не тільки зайву вологу, але і сторонні запахи. В якості аналога можна використовувати лавровий лист, каштани, лимонну цедру або гвоздику.
Фольга проти комах
Комахи категорично не люблять фольгу, тому в контейнерах з нею не з'являються. Замість фольги деякі господині кладуть в ємність металеву ложку, обов'язково чисту і суху, яка більш ніде не використовується.
Сушені кірки цитрусових відлякають мурах
Дрібні мурахи найчастіше заводяться в цукрі, але і в інших крупах вони не рідкість. Не допустити їх появи можна за допомогою лимонних або апельсинових кірок, на які у комах алергія.
Також рекомендуємо робити ревізію сипучих продуктів хоча б раз на рік. Цілком можливо, що якась частина все ж зіпсувалася і тільки займає місце, а цвіль і комахи можуть пошкодити інші запаси.
Найдовше в правильних умовах можуть зберігатися горох і гречка — до 2-х років.
Близько 1 року в холодильнику проживуть манка, рис і кукурудзяна крупа (на полиці термін зберігання скорочується вдвічі).
Звичайні макарони можуть зберігатися до року, якщо в них є добавки (наприклад, спеції), то максимум 3-5 місяців.
Найменший термін придатності у пшона і вівсяних пластівців — всього 5 місяців, а якщо пластівці з добавками, то ще менше.
Залиште відповідь