Дрогобицький район Культура мистецтво Новини У Музеї Франка відкрили виставку солом’яних «павуків» авторства Галини Данило. ФОТО
У вівторок, 31 січня, в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулися дві цікаві й пізнавальні події: відкриття виставки «Солом’яний Всесвіт – солом’яний «павук» та майстер-клас із виготовлення виробів із соломи, який провела авторка виставки, знана в нашому краю мисткиня Галина Данило. До музею завітали школярі, яким було цікаво почути і побачити традиції нашого народу.
Відкриваючи виставку, директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак наголосив, що українські звичаї сягають в глибоку давнину. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини й народу взагалі. Як і рідна мова, звичаї об’єднують людей в один народ.
Авторка виставки Галина Данило розповіла про історію виникнення такого заняття українців, як соломоплетіння, адже «павуки» з соломи – це справжній витвір мистецтва, наповнений глибоким сакральним змістом. Вважалося, що вони охороняли будинок, приносили добробут і щастя в сім’ю. Наші предки вірили, що “павуки” вбирають в себе всю негативну енергію (в його павутині заплутуються нечиста сила, нещастя і хвороби), тож в сім`ї пануватимуть тільки щастя і лад. Щороку повторювався цикл: старий «павук» спалювався і на його місце вивішувався новий.
Люди вважали, що ця легка конструкція відтворює єднання поколінь та навіть будову Всесвіту. Павук був хатнім лікарем. Ця геометрична прикраса гармонізувала простір навколо себе. Якщо хтось погано почувався – потрібно було постояти під павуком, щоб здоров’я покращилося. Аналогічні прикраси, відомі як гіммелі, відомі на півночі Європи, передусім у данців та шведів. Виготовлені з очерету або соломи, прикрашені шматочками дерева, яєчною шкаралупою, пташиним пір’ям і пряжею, вони складаються з дванадцяти частин, які символізують 12 місяців.
Своєю чергою заступниця директора заповідника «Нагуєвичі» Лілія Хміль подякувала мисткині за плідну співпрацю, яка вже не один рік триває між музеєм Івана Франка та Галиною Данило.
Оглянувши виставку, всі охочі мали можливість власноруч виготовити елементи водночас і новорічної прикраси й обереги, завітавши на майстер-клас пані Галини. Адже, як вона розповіла, «павука» не складно зробити. Для цього потрібно завчасно заготувати соломку. Це може бути пшениця, жито або овес. Але найкраще для павука – жито, оскільки воно цупке, не таке ніжне, як пшениця. Збирати жито варто через тиждень-два після Зелених Свят, коли воно починає цвісти. Нажате жито сушать близько тижня.
Перед початком роботи потрібно підготувати соломку, вирізаючи з неї колінця. Для павука краще брати третє коліно з жита, оскільки перше коліно − тонке, друге − м’яке, а третє – ідеально підходить. Готову до роботи соломку запарюють у воді. Якщо жито зібрано вчасно – замочуємо його у теплій воді на 15 хвилин. Якщо зібрано старим – варто прокип’ятити від 5 до 20 хвилин.
У затишній, по-домашньому спокійній атмосфері, майстриня Галина Данило охоче поділилася з усіма секретами виготовлення виробів із соломи. І технікою виконання, і моральним задоволенням від отриманого результату.
Сьогоднішні заходи організувала заступниця директора Державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Лілія Хміль, а підготував виставку головний хранитель музею Ростислав Хміль.
Сергій Матійко, фото автора
Залиште відповідь