Вчені з’ясували, чим корисний холод до тремтіння

Холод до тремтіння покращує обмін речовин у людей з ожирінням. Про це йдеться в публікації вчених з Маастрихтського університету, що в Нідерландах. Їх робота була представлена на щорічній зустрічі Європейської асоціації з вивчення діабету в Стокгольмі, інформує Ukr.Media.

Дослідники вирішили провести експеримент з 11 чоловіками і чотирма жінками. Останні були в постменопаузі. Цих людей протягом десяти днів піддавали впливу холоду. Всі вони були з надмірною вагою або ожирінням. Випробовувані тремтіли від холоду протягом однієї години на добу.

В ході дослідження з'ясувалося, що такий стан призводив одночасно як до зменшення середньої концентрації глюкози в плазмі натщесерце, так і збільшення чутливості до неї. Вчені також помітили, що обсяги тригліцеридів і вільних жирних кислот в плазмі натщесерце зменшилися на 32% і 11%. Крім того, знизилася частота серцевих скорочень.

Раніше дослідникам було відомо, що коли людині холодно, то рівень глюкози в крові знижується швидше. Причому була впевненість, що це відбувається за рахунок бурого жиру, який виробляє тепло. Однак у людей у віці і тих, хто страждає від діабету, його активність менша. Вчені стверджують, що процес зафіксованих змін в майбутньому дозволить створити план лікування при ожирінні і цукровому діабеті другого типу.

Джерело