Ціни на борошно за минулі кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Борошно в собівартості хліба — це приблизно 40%.
Пекарі допускають перебої з хлібом. Тож скоро продукт може зросте в ціні на 20% через зростання вартості борошна та інших компонентів.Про це повідомляє businessua у четвер, 8 серпня.
За оцінками президента Всеукраїнської асоціації пекарів і директора компанії «Київ Хліб» Юрія Дученка, ціни на хліб потрібно підвищити на 15-20%.
«Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом. Уже зараз низка підприємств на межі зупинки, деякі переходять на роботу в одну зміну», — пояснив він.
Дученко додає, що якщо у квітні купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна у 16-16,2 тисячі.
«Ціни на борошно за минулі кілька місяців зросли на 50% і продовжують збільшуватися. Борошно в собівартості хліба — це приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія та ін.) подорожчала з початку року більш ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали тощо», — розповів Дученко у коментарі Мінфіну.
Раніше міністерство охорони здоров’я пропонує виробникам поступово зменшувати вміст солі у хлібобулочних виробах.
За підсумками квітня зростання споживчих цін в Україні знизилося до 0,2% з 0,5% у березні, 0,3% у лютому і 0,4% у січні.
Залиште відповідь