В яких випадках відкриті консерви можуть стати причиною харчового отруєння

Під визначення консервів підходять будь-які продукти, приготовані або оброблені таким чином, щоб вони набули властивості не псуватися тривалий час. Вони популярні в українців: рідкісна кухня обходиться без резервної баночки зеленого горошку або тушкованки. Особливо часто консерви їдять влітку: на дачі, в походах, туристичних поїздках. Однак ці продукти можуть стати небезпечними. Коли й чому це відбувається, розповіли експерти індустрії харчування, інформує Ukr.Media.

Практично всім відомо, що консерви можуть бути надзвичайно небезпечними, спровокувавши розвиток смертельного захворювання ботулізм. Ботулотоксин може міститися в м'ясних та овочевих консервах, в'яленій рибі та ферментованих продуктах кустарного виробництва, попередили фахівці.

Тому в жодному разі не можна вживати в їжу консерви, якщо:

  • банка здулася;
  • закінчився термін придатності продукту;
  • якщо продукт змінив колір, відбулося помутніння рідини.

Крім того, важливо дотримуватися термінів і правил зберігання вже відкритих банок. Так, м'ясні консерви в металевих банках можна зберігати не більше двох-трьох днів у холодильнику. Щоб продукти не псувалися, бажано перекласти їх у скляний або пластиковий посуд із кришкою. Це допоможе уникнути контакту продуктів із металом, який може виділятися під час тривалого зберігання.

Відкриті рибні консерви можна зберігати максимум протягом доби в холодильнику, теж попередньо переклавши з металевої тари.

Якщо продукт спочатку перебував у скляній тарі, перекладати його в іншу не потрібно. Зазвичай у такій формі випускають овочеві та фруктові консерви: після відкриття вони можуть зберігатися протягом тижня за умови, що банку буде щільно закрито багаторазовою пластиковою або силіконовою кришкою і поміщено в холодильник.

Джерело

Exit mobile version