Термін придатності варення: як зрозуміти, що його пора викидати

Технологи: не можна їсти варення, в якому з'явилося навіть трохи цвілі. Винахідливі українці подумають: "Та це ж дрібниці життя" — і приберуть місця, що зіпсувалися, ложкою. Але це безглуздо, якщо ви турбуєтеся про своє здоров'я. Цвіль — це мікроскопічні грибки, у процесі розвитку яких виділяються невидимі оку отрути. Дізнатися, як глибоко вони проникли в товщу продукту, просто неможливо, інформує Ukr.Media.

Правильно приготоване і закатане варення можна зберігати до 2-3 років за температури від +1 до +15 градусів, розповіли експерти. Але є винятки.

Три ознаки того, що варення зіпсувалося

Смак і колір змінилися. До цього часу у варенні з'явився новий інгредієнт — бактерії або грибки. Вони можуть спричинити сильне харчове отруєння.

Є цвіль. Навіть якщо її зовсім небагато, не варто прибирати уражені шматочки. Єдине правильне рішення — попрощатися з баночкою.

Варення з кісточками. Наприклад, варення з ягід або фруктів із кісточками (черешня, вишня, абрикоси, персики, сливи) можна зберігати не довше 6-8 місяців. Кісточки виділяють синильну кислоту — для організму це отрута.

Джерело