Сучасне обладнання та нове меню: на базі Меденицького професійного ліцею відкрили кухню-лабораторію

Відкриття кухні-лабораторії на базі Меденицького професійного ліцею.

Харчоблок ліцею став опорною кухнею, яка буде забезпечувати харчуванням інші заклади та установи громади. 

Сьогодні, 25 травня, на базі Меденицького професійного ліцею відкрили кухню-лабораторію. Це позашкільний навчальний заклад, а його харчоблок став опорною кухнею, яка буде забезпечувати харчуванням інші заклади та установи громади. 

З обласного бюджету на капітальний ремонт їдальні передбачили 1,5 мільйона гривень. Ще 650 тисяч дофінансували в Меденицькій селищній раді, 315 тисяч – кошти Меденицького професійного ліцею. Загальна вартість проєкту становить майже 2,5 мільйони гривень. 

«Я б хотів, щоб діти, які тут навчаються, отримали класну освіту. Це ключове завдання, яке ми перед собою ставимо. Це також приклад того, як в громаді можна забезпечити дітей правильним, здоровим харчуванням. Вчителям громади і директорам шкіл ми пропонуємо наступну співпрацю: на базі Меденицького ліцею, маючи такий гарний харчоблок і студентів, які навчаються тут, готувати для учнів шкіл громади, яких тут 1800. Ми б зі своєї сторони забезпечили транспорт і доставку. Якщо б керівники шкіл відгукнуться на цей запит, це буде комплексний проект – не лише харчоблок і навчально-практичний центр, але також і здорове харчування для дітей громади», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

Кухонне обладнання для облаштування харчоблоку надали міжнародні організації в межах допомоги Україні через військову агресію росії. Приміщення кухні обладнане новими посудомийними машинами, холодильниками, мармітами. 

Меню навчального закладу уклали за рецептурою кухаря Євгена Клопотенка. До переліку увійшли як традиційні українські страви, наприклад, запечена картопля чи овочеві салати, так і абсолютно нові – морквяний крем-суп, чахохбілі з куркою, фалафель, бурякові панкейки та багато інших. Головне – зменшити кількість цукру та солі у стравах, надлишок яких негативно впливає на здоров’я, натомість збільшити кількість овочів, мʼяса та риби. 

«Усе обладнання, яке є в оновленому приміщенні, надали німецькі благодійники. Станом на зараз у нас навчаються майже 400 дітей. Вони зможуть не лише куштувати нові страви, але навчитися готувати їх. Таким чином ми даємо дітям професію. Діти мають можливість вибирати страви, які захочуть, а батьки – вносити зміни до меню. Надалі ми обслуговуватимемо інші навчальні заклади громади, а їх є 15. Ми доставлятимемо готові страви до цих закладів, де їх лише розігріватимуть та пригощатимуть дітей», – розповів директор Меденицького професійного ліцею Василь Лужецький.

До слова, Національна асоціація громадського харчування забезпечує супровід проєкту задля покращення громадського харчування на рівні Меденицької громади.

Під час візиту у Меденичі Максим Козицький також зазначив, що цього року на Львівщині хочуть відкрити понад 10 навчально-практичних центрів, окрему увагу присвятять ремонту гуртожитків при профтехосвіті. 

Прес-служба Лівівської обласної військової адміністрації