Сметана з «пальмою» визначається дуже просто: ось як це зробити

Проблема наявності рослинної олії в сметані існує вже кілька десятків років. Виробники не люблять озвучувати той факт, що в їх продукції присутні замінники молочного жиру, інформує Ukr.Media.

Тепер про рослинні жири саме в рослинній олії. Тут все є не настільки однозначним.

Наявність рослинних олій в сметані сьогодні перестало бути секретом — завдяки незалежним експертизам і розголосам в ЗМІ. Сметана, яка потрапляє на полиці мережевих магазинів, часто підробляється. Аналогічним чином справа йде з молоком, сиром та іншими молочними продуктами

Покупець може навіть не здогадуватися про те, що він купує продукт, який містить замінник молочного жиру. Далеко не всі виробники поспішають ділитися цією інформацією на етикетці. Додавати рослинний жир в повністю "тваринний" продукт дуже вигідно — виробництво значно здешевлюється, можна випускати молочні продукти з більш тривалим терміном придатності.

Рослинний жир в сметані. Як визначити пальмову олію

Найчастіше сметану розбавляють найдешевшою пальмовою олією. Така сметана може коштувати на 50% дешевше, ніж сметана натурального походження.

Законодавство передбачає відповідальність за обман покупців. Тому псевдосметану повинні маркувати як "молоковмісний продукт з рослинними замінниками молочного жиру", зробленого за технологією сметани. Здавалося б проблема, рослинної олії в сметані, вирішена. Але на практиці величезна частина виробників просто не повідомляють про те, що вони використовують замінники молочного жиру в своїй продукції.

Зрозуміти, чи є в складі магазинної сметани рослинна олія (пальмова, кокосова, соєва) можна органолептично. Її досить спробувати на смак: якщо відчувається неприємна жирна плівка, то рослинна олія в сметані є.

Інший спосіб визначити рослинний жир в сметані — залишити її при кімнатній температурі на п'ять-сім годин. Якщо за цей час запах і консистенція продукту не зміняться, а поверхня покриється жовтуватою кіркою — рослинний жир точно є.

Чи можна їсти "рослинну" сметану

Жир в "справжній" сметані добре засвоюється організмом, так як температура його плавлення менше 33 градусів. Пальмова олія стає рідкою лише при 39-43 градусах. Це означає, що воно частково відкладається в травному тракті і всередині кровоносних судин.

Зрідка вживати сметану з рослинним жиром можна, але не кожен день. Рослинна олія в сметані далеко не корисно і відмовитися від такого продукту потрібно якомога швидше

У високоякісних "екзотичних" оліях містяться вітаміни і деякі корисні кислоти. Але немає жодної гарантії, що фірма-виробник сметани використовує саме такі, ретельно очищений склад, а не технічну олію, що підходить лише для випуску побутової хімії. Щоб купити натуральну сметану, слід максимально уважно вивчати етикетку. Але навіть в цьому випадку стовідсоткової гарантії немає. Сьогодні підробляються навіть продукти, що маркуються міткою ДСТУ. Рослинна олія в сметані, таким чином, дійсно існує.

Джерело

Exit mobile version