Що корисніше: кава світлого чи темного обсмажування

Любов до кави об'єднує багатьох людей по всьому світу, інформує Ukr.Media.

Відомо, що кава багата на антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленнями, серцево-судинними та неврологічними захворюваннями, а також із діабетом і навіть раком.

Існує кілька ступенів обсмажування кави. Обсмажування — це тепловий процес, який розкриває аромат і смак кавових зерен. У міру обсмажування температура впливає на хімічні сполуки, що позначається на ароматі, смаку та антиоксидантних властивостях кави. Насправді кожен ступінь обсмаження має свої переваги для здоров'я.

Для зручності ступінь обсмажування можна розділити на такі основні види: світлий, середній і темний.

Кава світлого обсмаження містить більше антиоксидантів і має світліший колір і м'якший смак із кислинкою. Одне дослідження засвідчило, що світле обсмажування чинить істотнішу протизапальну дію, ніж темне. Середнє обсмажування вирізняється більш збалансованим смаком, а кава темного обсмажування має насиченіший колір, міцніший смак з гіркуватістю.

Деякі дослідження показують, що чим довше обсмажуються кавові зерна, тим менше в них зберігається поліфенолів. При цьому кава темного обсмаження може мати більшу антиоксидантну активність, оскільки рівень активності збільшується зі збільшенням ступеня обсмаження, що може компенсувати меншу кількість поліфенолів, як порівняти зі світлим обсмаженням.

Також деякі дослідження свідчать про те, що темніше обсмажування призводить до меншої секреції шлункової кислоти, ніж світле і середнє обсмажування. Тому кава темного обсмаження підходить для людей, у яких шлунок більш чутливий до кислотності. Крім того, темне обсмажування зберігає менше кофеїну порівняно зі світлим і середнім обсмажуванням.

Зрештою, обраний тип обсмажування, найімовірніше, залежатиме від смакових уподобань кожної конкретної людини, ніж від певних корисних властивостей.

Джерело

Exit mobile version