Розвіяно міфи про користь продуктів, які не містять глютену

Глютеном називають рослинний білок. Його можна зустріти в злаках, наприклад, в житі, в пшениці, в перловці і в інших, а також в продуктах, які вироблені з перерахованих культур, інформує Ukr.Media.

Протягом якогось часу стверджувалося, що їжу, яка містить згаданий компонент, слід виключити з раціону. Робилося при цьому посилання на те, що так буде корисніше для серця і для всього організму в цілому.

Але в останні роки точка зору змінилася. Безглютенові продукти перестали вважатися панацеєю. Основні міфи, які свідчили про їх користь, вже розвінчані.

Глютен — ворог здоров'ю

Саме за рахунок цього компонента вироблені зі злаків продукти є корисними. Особливо це актуально, якщо вони приготовлені на основі цілозернового борошна. У складі глютену є кальцій і фосфор у формі, в якій вони легко засвоюються організмом.

За рахунок його вживання залишаються міцними зубна емаль і кістки. Також він містить незамінні амінокислоти, які необхідні для правильної роботи травної та імунної систем.

Глютен призводить до ожиріння

Якщо їсти багато тістечок і булок, то зайва вага набереться. Але тут навряд чи буде винуватцем глютен. У такій їжі міститься багато шкідливих речовин, тих, які підвищують її калорійність. Серед таких є цукор.

Він призводить до стрибків інсуліну в крові, до підвищення апетиту, до переїдання. За рахунок цього і набираються зайві кілограми. Глютен ж не має до цього процесу ніякого відношення.

Безглютенові продукти корисні для здоров'я

Якщо має місце непереносимість даного компонента, то від нього необхідно відмовитися. В такому випадку не буде пошкоджуватися кишечник, не буде давати знати про себе здуття і інші неприємні симптоми.

Але навіть в такому випадку буває досить обмежити споживання глютену, а не повністю від нього відмовлятися. Якщо непереносимості компонента немає, то їжу, яка містить його, можна вживати без обмежень.

Ці висловлювання точно не варто брати до уваги при складанні раціону. Вони не є правдою, спиратися на них не варто.

Джерело