Сьогодні хочу поділитися з вами рецептом знаменитого цукрового пирога. Він виходить ніжний, пухкий, з яскравим вершково-ванільним смаком і вологим тістом. Я ледве дочекалася поки пиріг хоч трохи охолоне, і його можна буде спробувати, адже аромат на кухні стояв просто фантастичний, інформує Ukr.Media.
Інгредієнти:
Тісто:
- молоко — 200 мл
- цукор — 2 ст.л.
- дріжджі сухі — 2 ч.л.
- яйце — 2 шт.
- масло вершкове — 120 г
- ванілін — 1,5 г
- сіль — 1/2 ч.л.
- борошно — 500 г
Цукрова посипка:
- цукор — 120 г
- масло вершкове — 50 г
- ванілін — 1,5 г
Просочення:
- вершки (20%) — 150 мл
Приготування:
У миску вливаємо 200 мл теплого молока, всипаємо 2 ч.л. сухих дріжджів і 2 ст.л. цукру. Перемішуємо вінчиком до однорідності, накриваємо тонким рушником і залишаємо при кімнатній температурі на 10-15 хвилин для активації дріжджів.
Далі вбиваємо 2 яйця, додаємо 120 г розм'якшеного вершкового масла (я його поставила на 10 секунд у мікрохвильовку і потім розім'яла виделкою), також всипаємо 1,5 г ваніліну і ½ ч.л. солі і виделкою розминаємо вершкове масло до більш-менш однорідного стану.
Тепер всипаємо 500 г просіяного борошна і замішуємо тісто. Воно виходить дуже м'яке, ніжне і не прилипає до рук.
Тісто шикарне в роботі, його можна використовувати і для звичайних пиріжків
Кульку тіста кладемо в миску, накриваємо тонким рушником і залишаємо його в теплому місці. Воно має збільшитися в розмірі і стати дуже повітряним. Я ставлю в електричну духовку, увімкнену на 40 градусів, дверцята закриваю. Таким чином тісто у мене підходить за 20-25 хвилин.
А за цей час зробимо цукрову посипку. До 120 г цукру всипаємо 1,5 г ваніліну і додаємо 50 г холодного, але м'якого вершкового масла. Виделкою розминаємо все в однорідну крихту.
До цього часу готове і тісто. Воно повітряне і пишне! Пиріг я буду випікати в роз'ємній формі на 24 см, дно якої застеляю пергаментним папером.
Викладаємо тісто у форму і розподіляємо його по всьому дну форми. Залишаємо в теплому місці на 15 хвилин, накривши тонким рушником.
Далі беремо дерев'яну паличку або коктейльну трубочку і робимо по колу, рухаючись від краю до центру отвори. Хочу зауважити, чим більше ви зробите отворів у тісті, тим краще.
Тепер по поверхні тіста розподіляємо цукрову посипку і відправляємо випікатися в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.
Подивіться який рум'яний і гарний пиріг у нас вийшов. Дістаємо його з духовки і відразу гарячий заливаємо вершками. Вершки у мене 20%-ві. І для того, щоб вони краще просочили пиріг, знову ставимо його в теплу духовку на 5-7 хвилин.
Смачного!
Ось і все, ніжний, ванільно-вершковий пиріг готовий! На диво, він вийшов неймовірно повітряним, вологим, м'яким і дуже смачним!
Залиште відповідь