Правила ідеальної пасти: чому макарони аль-денте набагато калорійніші

Лікарі вже розвіяли міф про те, що макарони — це породження пекла і в жодному разі не можна їсти всі ці вуглеводи. Мовляв, потрібно просто правильно обирати, готувати й подавати, тоді й проблем із вагою не буде. Однак якось багато хто забув згадати, що, обираючи користь, можна програти в талії, інформує Ukr.Media.

Як пояснили дієтологи, щоб не набрати вагу, а, навпаки, схуднути, потрібно вибрати правильні макарони — групи А, з твердих сортів пшениці. На іноземній упаковці можуть бути позначення grano duro або durum. У них і білка побільше (12-15 г на 100 г макаронів), і загалом вони корисніші. Категорією Б і В теж, звісно, не отруїтеся, але користі від них менше.

Другий важливий момент — потрібно правильно приготувати макарони. Краще відварити їх до напівготовності (час зазвичай вказано на упаковці), проте важливо розуміти, що напівтвердий стан додає калорійності на 25%. Розварені макарони через велику кількість води будуть менш калорійні, але й менш корисні.

При цьому варто пам'ятати, що за раз не можна з'їдати понад 150 грамів готових макаронів, і в страву не можна бухати жирні соуси на олії або вершках. Можна до них подати нежирне м'ясо, рибу та соус на основі томатної пасти із зеленню.

Кому від макаронів краще взагалі відмовитися?

  • Людям із непереносимістю глютену.
  • Людям із хронічною хворобою нирок на пізніх стадіях (від 3б і вище) і тим, кому важливо стежити за білком у раціоні.
  • Людям з ожирінням і РХП.

Джерело