Пити сирі яйця: можна чи ні

Сире яйце — супутник яловичого тартару, основа для гоголя-моголя та складова деяких алкогольних коктейлів. А ще сире яйце п'ють, щоб вилікуватися від похмілля або полагодити голос, що сів. Все це з нами періодично трапляється, і так чи інакше з необхідністю проковтнути сире яйце кожен стикався хоч раз. Крім рідкісних органолептичних відчуттів, людина в цей момент має легкий сумнів: а чи все правильно я роблю?

Щоб розібратися у цьому питанні і більше не сумніватися, ми поговорили з експертами, інформує Ukr.Media.

Яйце — дивовижний продукт. Один із найцінніших за біологічним складом, що засвоюється людиною майже на сто відсотків. У яйці зібрані всі біологічно активні речовини, вітаміни, мікроелементи, необхідні для того, щоб з 54-60 г отримати повноцінний живий організм з пір'ям і з усіма структурами. І все-таки незважаючи на цю безумовну користь, яйця можуть завдати шкоди, наприклад, якщо їсти їх сирими.

Сальмонельоз

Сирими можна їсти яйця, отримані від здорового птаха. Гарантувати здоров'я птиці може лише ветеринарний контроль. І тут ми одразу частково відповімо: яйця, які продають у магазині, безпечні. На великих фабриках працює ветеринарна служба, яка за найменших підозр на небезпечні хвороби закриває фабрику на карантин і відкликає з продажу всю продукцію. Кожна партія яєць із фабрики супроводжується ветеринарними документами та проходить додаткову перевірку ветеринарною службою торгової мережі — виходить подвійний контроль. Але якщо ви бачите, що на стихійному ринку або біля дороги продають сільські яйця, то це абсолютний ризик. Ніхто вам не скаже, скільки зберігалися ці яйця і чи були здорові птахи.

Тепер щодо птахів, які нібито не хворіють на сальмонельоз. Так, такі птахи є, наприклад, перепілки: вони практично не хворіють, але при цьому можуть бути носіями. Годують їх тим самим, що і інших птахів, але в них дуже потужна імунна система, що не дозволяє сальмонелі проявляти активність. Проте заразити інших птахів перепілка може. Крім того, буває, що і перепілка захворює на сальмонельоз, тоді цей збудник буде і в її яйцях теж. Тому коли вам кажуть, що перепелині яйця в сирому вигляді безпечні, це не так. Повторимося, що безпечні ті, що пройшли ветеринарний контроль. А сирі перепелині яйця, куплені у невідомого виробника, є небезпечними.

А ось качині яйця взагалі краще не їсти, тим більше сирими: вони майже завжди заражені сальмонелою, як і качине м'ясо. Особливо це стосується диких качок. І якщо ви вирішили таки з'їсти качине яйце, то його потрібно дуже довго проварювати, щоб позбутися збудників сальмонели.

Запам'ятайте: якщо ви не впевнені в походженні, чистоті та здоров'ї яйця, то його потрібно зварити. Гарантію від сальмонельозу дає теплова обробка. Але тільки варити його доведеться досить довго, доки воно не звариться круто.

Зовнішні ознаки псування

Якщо ж яйце перевірене ветеринарами, все одно його непогано вивчити, перш ніж з'їсти в сирому вигляді. По-перше, якщо ви розбили свіже яйце, його жовток не повинен розповзатися. Якщо в жовток свіжого яйця встромити зубочистку, він повинен залишитися цілим. Правда, те, що жовток розповзається, не означає, що яйце погане, просто його краще вже не їсти сирим, а піддати термічній обробці. Білок у свіжого яйця в ідеалі має бути прозорим. Мутнуватий білок може стати з різних причин — через перекоси в годівлі птиці, через перенесені в минулому хвороби. Якщо бачите помутніння білка — теж піддавайте тепловій обробці.

Також фахівці рекомендують безпосередньо перед вживанням ще раз помити яйце з милом, але після цього яйце краще відразу з'їсти.

Джерело