Печія в горлі після їжі: можливі причини та способи попередження

Печія – це відчуття печіння або жару, що піднімається від грудної клітки до горла. Вона часто виникає хвилеподібно і спричинена поверненням шлункового вмісту через сфінктер у стравохід. Дискомфорт виникає через подразнення слизової оболонки стравоходу кислим шлунковим соком.

Печія може тривати кілька годин і найчастіше виникає після їжі або сну. У положенні лежачи печія часто посилюється, саме тому деякі люди часто не висипаються.

Печіння в роті – один з найпоширеніших симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Хоча це може звучати страшно, але стравохідний рефлюкс часто трапляється у кожного з нас. Сама по собі ГЕРХ зазвичай не є серйозним захворюванням, але довготривалі проблеми можуть призвести до незворотного пошкодження слизової оболонки стравоходу. Тому при постійних проблемах зверніться до лікаря або проконсультуйтеся з фармацевтом.

Симптоми печії можна описати різними способами:

  • відчуття печіння в грудях або горлі після їжі;
  • кислий або солоний присмак у горлі;
  • тиск за грудиною;
  • утруднене ковтання;
  • відрижка;
  • нудота.

Пацієнти, які страждають від печії, найчастіше відчувають ці симптоми, нахиляючись або лежачи. Біль у грудях, що походить від серця, або навіть серцевий напад, іноді можна сплутати з печією. У цьому випадку біль посилюється після прийому їжі, після сну, а також після виходу на повітря при низькій температурі. Пацієнти, які страждають від серцевої недостатності, найчастіше не мають серйозних проблем з розрізненням цих захворювань.

Основні причини виникнення

Печія – поширена недуга. У більшості випадків її викликає шлунково-стравохідний рефлюкс, який виникає, коли звуження стравоходу або нижній стравохідний сфінктер на вході в шлунок не закривається належним чином або занадто сильно розслабляється, що, в свою чергу, призводить до закидання шлункового вмісту зі шлунку назад у гортань.

Певна їжа може збільшити ймовірність виникнення печії з різних причин. Смажені або жирні страви, м’ясо з високим вмістом жиру і цільномолочні молочні продукти можуть посилити симптоми печії. Кофеїновмісні напої, кава, алкоголь і гостра їжа можуть призвести до вироблення надмірної кількості шлункового соку і, таким чином, збільшити ймовірність виникнення печії.

Деякі люди скаржаться на печію в періоди сильного стресу.

Надмірна вага може викликати печію через підвищений тиск на шлунок, що може призвести до відкриття сфінктера після їжі. Навіть занадто тісний одяг може стати тригером печії.

Нажаль, печія також може бути симптомом більш серйозного захворювання, тому, якщо вона виникає часто, наприклад, після кожного прийому їжі, варто звернутися до фахівця. Він призначить аналізи, щоб визначити причини печії. Лікар може запропонувати, наприклад, гастроскопію, яка дозволить ретельно оглянути дванадцятипалу кишку, слизову оболонку шлунку і, можливо, взяти зразок на дослідження.

Література

1. Hunt R, Quigley E, Abbas Z, et al. Coping with common gastrointestinal symptoms in the community: a global perspective on heartburn, constipation, bloating, and abdominal pain/discomfort May 2013. J Clin Gastroenterol. 2014;48(7):567-578. doi:10.1097/MCG.0000000000000141.

2. Konturek PC, Brzozowski T, Konturek SJ. Stress and the gut: pathophysiology, clinical consequences, diagnostic approach and treatment options. J Physiol Pharmacol. 2011;62(6):591-599.