Критерії вибору найкращої кави

Кава — напій, без якого багатьом людям важко розпочинати продуктивний день. Саме тому вона є практично у кожній сім’ї. Але як вибрати найкращу? Дім кави зробив великий огляд на вибір та кращі варіанти кави 2023 року, який можна читати тут. Нижче ми коротко пройдемося по критеріях вибору та популярних видах кави.

Як вибрати каву: коротко

Коротка інструкція, як вибрати каву:

  • Оцінюєте зовнішній вигляд зерен: вони мають бути рівними, без нальоту та обов’язково цілісними.
  • Запах має бути яскраво вираженим, кавовим. Якщо є відчуття домішок, відмовтеся від цих зерен.
  • Звертайте увагу на термін обсмажування. Смачну каву можна приготувати тільки із зерна, яке було обсмажене не більше місяця тому.
  • Отримайте базові знання про вид улюбленого напою (не плутати із сортом!): яким має бути розмір, зовнішній вигляд, чим відрізняється від інших. Тож вам буде складно запропонувати підробку.
  • І нарешті, спробуйте каву різних постачальників, різних видів та різного обсмажування, довіряйте своїм рецепторам, а не тому, що рекомендують інші.

Чотири основні види кави

Найпоширеніший вид — арабіка. Але також можна зустріти й робусту та інші. Розберемося, чим вони відрізняються.

  • Арабіка — понад 70% усієї кави у світі. Батьківщина — гірські райони Ефіопії, Північної Кенії та Південного Судану. Сказати однозначно, що зерна арабіки мають певний розмір, неможливо. Багато залежить від сорту. Наприклад, арабіка Бразилія Сантос має середні розміри, а Марагоджіп — величезні. Кофеїну в арабіці не так багато, як в інших видах (близько 1%).
  • Робуста — другий за популярністю вид кави. Вирощують переважно у В’єтнамі, Індії, Африці та Бразилії. Має величезний потенціал. За оцінками фахівців, у найближчі 50 років клімат зміниться, землі під арабіку стануть непридатними і ось тут якраз настане час робусти.
  • Ліберика теж має промислове значення, хоч і менш помітне, ніж робуста та арабіка. Раніше цей вид домішували до робусти. І лише близько 20 років тому ліберику визнали та почали використовувати самостійно. Звичайне місце існування — 200–400 метрів над рівнем моря.
  • Ексцельзу ви ні з чим не переплутаєте, вона має яскраво виражений фруктовий смак. Втім, у нас вона зустрічається рідко, тому краще пробувати цей вид у поїздках до Азії чи Африки.

Яку б каву ви не обрали, головне, щоб вона вам подобалась на смак та надавала енергії на цілий день, а все інше — дрібниці, на які можна не зважати.