Їли й плакали: Навіщо раніше дітей мучили цими гидкими стравами, добре що більше ми їсти це не повинні

Заплющте очі і згадайте смак дешевої сосиски зі їдальні, в якій трапляються дрібні шматочки бог знає чого! А якщо цією огидною їжею годували для того, щоб загартувати людину і підготувати до дорослого життя. Інакше навіщо такі випробування?

Люди, чиє дитинство припало на радянську епоху, у переважній більшості випадків ходили в ясла та дитсадки, поки їхні мами з татками працювали на фабриках та заводах. Вони досі добре пам'ятають смак страв, якими їх напихали на сніданок, обід, полудень, а кого забирали пізно або хто був на п'ятиденці — ще й на вечерю, інформує Ukr.Media.

Какао з пінкою зі їдальні

Напій складається з двох основних компонентів. Це, власне, порошок какао та молоко. Але в загальнохарчових їдальнях знали секрет, як зіпсувати ці прекрасні ласощі. Під гидкою пінкою таїлася незрозуміла на смак водяниста бурда, а нижню третину склянки займала важка, як пісок, і неприємна на смак гущавина. Смак підгорілого протистояв смаку какао, тому пити все це із задоволенням виходило лише у найстійкіших дітей.

Молочний суп

З тим фактом, що радянський дитячий садок — джерело психологічних та харчових травм, сперечатися складно. Однією з найбільш зненавиджених малюками стравою поряд з манною кашею був молочний суп. У самому щадному варіанті це була солодкувата молочна жижа з розкислою вермішеллю. Але подекуди дитсадкові кухарі виявляли фантазію і додавали в суп овочі. Картопля та морква підвищували градус огиди до цього "шедевра" до небувалої висоти. Так, і не забудьте про молочну пінку.

Омлет без нічого

Працівники їдалень майстерно освоїли мистецтво приготування такої страви французької кухні, як омлет. Зрозуміло, вони робили акцент не на спеціях, до чого нам ці надмірності, а на пишноті. Добротно збита великими міксерами маса з пари яєць з додаванням молока, на відміну від банальної яєчні, добре насичувала навіть дорослу людину. Щоправда, ефект був недовгим і без найменшого натяку на гастрономічне задоволення.

Хлібні котлети за 11 копійок

Інтернет рясніє рецептами, автори яких намагаються "правдоподібно" передати смак котлет за 11 радянських копійок. Багато хто не соромиться модернізувати страву, додаючи будь-які компоненти. Секрет смаку "тих самих" котлет полягав у додаванні до фаршу чорного, якщо пощастить, а то й сірого хліба, який становив 20-30% усієї маси. Традиційним гарніром було картопляне пюре. Ще було заведено робити "бургер" — котлета на шматочку хліба.

Манна каша з грудочками

Раніше цю кашу їли на сніданок майже у кожній родині. Манки було достатньо, а в приготуванні вона була дуже швидкою, що, звичайно, подобалося жінкам які працювали. Це була щільна жижа з огидними грудками. Додавання подрібнених хлібних сухариків та варення хоч якось допомагали це доїсти.

Салати з того, що є у підвалі

У Союзі було складно дістати нормальні овочі для салату, тому для святкових столів у підвалі вибиралося все, що потрапило під руку, — соління, картопля, морква, буряк. А, як відомо, жінка може приготувати салат з чого завгодно. Популярний був вінегрет, тільки готували його з того, що було.

Джерело