Яку спецію дієтологи рекомендують вживати людям старше 65

Лікарі-ендокринологи, дієтологи порадили літнім людям регулярно додавати в їжу трохи гірчиці. За словами фахівців, ця спеція допомагає покращувати апетит, який у людей у віці часто знижений, інформує Ukr.Media.

Втрата апетиту у літніх може бути пов'язана з:

  • прийомом деяких лікарських препаратів,
  • депресія,
  • погіршенням настрою,
  • втратою інтересу до життя,
  • порушенням чутливості до запахів і смаку їжі. Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один з чотирьох смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий.

Тим часом, зниження апетиту вважається однією з причин небезпечної і частої патології в літньому віці — синдрому мальнутріціі.

Недостатність харчування або синдром мальнутріціі є небезпечною патологією, до якої схильні люди старше 65 років. Вона призводить до зниження м'язової маси тіла і руйнування кісткової тканини, тягне за собою когнітивні порушення, погіршує якість життя людини, знижує рівень її фізичної активності, уповільнює швидкість відновлення після перенесених хвороб.

А гірчиця, якщо її регулярно додавати в їжу, допомагає підвищити апетит і не допустити можливих проблем. Як і інші гострі і пряні спеції, вона подразнює слизову ротової порожнини і шлунку, стимулюючи слиновиділення і секрецію шлункового соку — в результаті поліпшується апетит і травлення в цілому.

Лікарі назвали ще 4 корисних властивості гірчиці:

  • Має протизапальну дію,
  • Має антиоксидантний ефект,
  • Зміцнює імунітет,
  • Уповільнює утворення каменів в жовчному міхурі.
  • Кому не можна їсти гірчицю

    Спеціалісти попереджають, що цю спецію, як і інші гострі приправи, треба вживати в помірній кількості. І не тільки в літньому віці.

    Однак, є і деякі протипоказання.

    Від гострої і пряної їжі краще відмовитися тим, у кого є:

    • захворювання шлунково-кишкового тракту,
    • алергія,
    • зайва вага.

    6 причин їсти гостру їжу кожен день

    У любителів пекучої і пряної їжі є пристойна кількість бонусів для здоров'я. Ось лише деякі з них:

  • Поліпшити травлення;
  • Боротися з мікробами, що потрапляють в травний тракт разом з їжею. Це відбувається завдяки капсаїцину — особливій хімічній сполуці в рослинах, яка викликає характерне відчуття печіння в роті при вживанні гострих продуктів;
  • Заспокоїтися і поліпшити настрій. Гостра їжа підвищує в організмі рівні гормонів задоволення — вони заспокоюють, знижують стрес, притупляють біль;
  • Полегшувати перебіг ГРВІ. Гостра їжа сприяє очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів. Це знову все завдяки дратівній дії капсаїцину — він забезпечує розширення судин і приплив крові;
  • Поліпшити кровообіг і знизити тиск. Гостра їжа створює відчуття тепла, а розширення судин і виділення адреналіну призводять до зниження кров'яного тиску;
  • Схуднути. Завдяки капсаїцину прискорюється кровотік, поліпшується робота серцево-судинної системи, зайва рідина і токсини краще виводяться з організму. Головне, не пересолювати їжу — інакше надлишок солі в їжі переважить всі позитивні властивості гострих продуктів, зберігши воду в тілі у вигляді набряків.
  • Джерело

    Exit mobile version