Які продукти, з точки зору здоров’я, вважаються найбільш небезпечними для заморожування

Згідно з теорією, заморозити можна будь-які якісні харчові продукти, за винятком сирих яєць (в шкаралупі) або консервів. Але експерти тут же зазначають — що можливість заморозки для деяких продуктів — річ чисто теоретична. Після того, як вони будуть розморожені, зовнішній вигляд і смак будуть незадовільними, інформує Ukr.Media.

Але є ряд продуктів, які при заморожуванні можуть стати небезпечними для здоров'я. Що це за продукти і чому так відбувається, з'ясували у фахівців.

Завжди потрібно пам'ятати про безпеку

Влітку заморозка різних продуктів стає особливо популярною: багато хто прагне таким чином зберегти із запасом сезонні овочі, зелень, фрукти і ягоди. У прагненні зробити запаси важливо пам'ятати, що не всім продуктам перебування в морозильнику (навіть недовге) йде на користь. У ряді випадків заморожена їжа і зовсім може завдати шкоди нашому здоров'ю.

Список продуктів, не рекомендованих до заморожування, досить широкий. Однак треба розділяти: коли заморозка дійсно небезпечна для організму, а коли може просто нашкодити консистенції і смаковим якостям продукту.

Зіпсується смак і зовнішній вигляд

Не варто заморожувати овочі з великим відсотком вмісту води: огірки, капусту, кабачки. Після морозильника вони перетворяться в водянисту кашку, яку буде дуже складно використовувати в готуванні. Та й на смак вони будуть вже не ті — як і по консистенції.

Свіжа зелень і листя салату при розморожуванні розкиснуть і перестануть хрустіти. Картопля змінить смак і стане солодкою — при низьких температурах крохмаль в її складі перетвориться в прості цукри.

Молоко і йогурти в процесі відтавання розшаруються, і замість однорідного продукту ви отримаєте рідину з грудочками.

Без шоку не вийде

Найбільш запеклі суперечки зазвичай викликає домашня заморозка фруктів, ягід і овочів. З точки зору медицини єдиної думки тут немає. З одного боку, при заморожуванні вони дійсно здатні зберігати більшу частину корисних речовин — вітамінів, мінеральних компонентів, а також основних нутрієнтів. Більш того, існують дослідження, які доводять позитивний вплив низьких температур на антиоксидантні властивості фруктів і ягід.

З іншого боку, домогтися максимального збереження вітамінів і макроелементів за допомогою звичайної морозильної камери (в побутовому холодильнику) практично неможливо. Для цього потрібен метод «шокової заморозки» і спеціальне обладнання, що дозволяє повністю проморозити продукти буквально за пару хвилин.

Умови зберігання

Інший важливий момент, пов'язаний з безпекою замороженої їжі, стосується дотримання умов зберігання. Розморожування і подальше повторне заморожування — це взагалі неприпустимі процеси! Вони геть вбивають всі корисні властивості практично будь-якого продукту. Це стосується як магазинної продукції в заводській упаковці, так і домашніх заморозок.

Що ніколи не варто заморожувати

Найбільш небезпечними для заморожування з точки зору здоров'я можна вважати три продукти. Перший — це яйця. При замерзанні в холодильнику рідкий білок всередині яйця розшириться, що призведе до тріщин на шкаралупі. Навіть крихітне пошкодження вже буде виступати благодатним ґрунтом для проникнення всередину і розмноження хвороботворних бактерій. Тому, якщо ви все-таки хочете заморозити сирі яйця, то краще розбити їх і перелити вміст в герметичну ємність, попередньо перемішавши. При необхідності можна також відокремити білки від жовтків.

Не варто заморожувати і м'які сири. У морозильнику вони повністю змінюють свою структуру і втрачають смакові якості. Низькі температури також сприяють розшаруванню таких сирів, що робить їх уразливими для бактерій. А вони в умовах морозильників гинуть далеко не завжди і не всі.

Нарешті, категорично заборонено повторно заморожувати вже розморожене м'ясо, птицю, рибу і морепродукти. У таких продуктах практично гарантовано розмножуються хвороботворні бактерії, які можуть стати причиною серйозних інфекцій. При відтаванні вони пробудяться і можуть істотно зіпсувати здоров'я.

До речі, переморожене м'ясо не дуже корисне і з точки зору поживних властивостей. Подвійне розморожування призводить до руйнування білка в його складі. Користі від таких страв буде вкрай мало, а ризики їх вживання — незрівнянно високі.

Джерело

Exit mobile version