Як риба з міського ставка може призвести до некрозу печінки

Їсти рибу з водоймища, що знаходиться в межах міста, небезпечно для людини, інформує Ukr.Media.

Будь-яке місто, особливо велике, — це серйозне джерело екологічних забруднень. Пари численних бензинових вихлопів, відходи підприємств, сміття у нас під ногами, мастило і бруд з машин, що миються у дворах, випаровування стічних вод — все це з дощовою водою або ґрунтовими водами рано чи пізно потрапляє у воду міських водойм.

Якщо солі важких металів, радіаційні речовини та всілякі канцерогени — феноли, формальдегіди тощо, осідають на дні у відкладеннях мулу, то це ще добре. Куди частіше їх як губки вбирають мікроводорості.

Водоростями харчується планктон. Планктоном — риби. Так по харчовому ланцюжку всі шкідливі речовини, що потрапили у воду, опиняються у тканинах риби, яку їдять любителі екстремальної міської риболовлі.

Всі токсичні речовини, що потрапили з такою рибою в організм, в першу чергу б'ють по печінці, основна функція якої — детоксикація. Це призводить до переродження тканин печінки — жирового гепатозу, потім гепатиту, і так до цирозу. А поїдання чогось зовсім токсичного, що плавало в цьому "коктейлі", може миттєво закінчитися гострим некрозом печінки.

Деякі люди тривалий час вживають рибу, яку виловили у міських водоймах. Такі громадяни вважають, що їсти цю рибу безпечно. При цьому поступово канцерогени накопичуються у тканинах, викликаючи в результаті алергію, різні патології шлунково-кишкового тракту та навіть рак. Особливо тяжко канцерогени діють на репродуктивну систему чоловіків. Тривале вживання канцерогенної рибки з міських водойм може призвести до появи сперматозоїдів з пошкодженими хромосомами і згодом народження хворих дітей.

Джерело

Exit mobile version