Іноді хочеться приготувати що-небудь смачне у фритюрі! Тільки робімо це з розумом, щоб страви вийшли смачними й не шкідливими. Ось 5 порад щодо правильного приготування страв у фритюрі, інформує Ukr.Media.
Які олії використовувати?
Хоча, напевно, у 99% випадків для смаження у фритюрі використовують рафіновану рослинну олію: соняшникову, рапсову чи соєву, — є й інші придатні для смаження олії, що надають страві приємного додаткового смаку. Для смаження до 180 °С годиться оливкова олія «екстра вірджин», для смаження до 200 °С — нерафінована арахісова та кокосова. Для будь-яких видів фритюру — топлене вершкове масло та топлений тваринний жир, особливо свинячий, але також і курячий, качиний чи баранячий.
Яка потрібна температура?
Якщо температура обсмажування у рецепті не вказана, орієнтуйтеся на тип продукту та розміри шматочків. Якщо це м'ясо або птах, шматочки зазвичай у клярі або в паніровці — покриття не повинно згоріти, а шматки всередині повинні прожаритись. Це означає, що температура не дуже висока, від 150 до 170 °С. Для овочів без паніровки — 180 °С. Для пончиків — 170-185 °С.
Як визначити температуру олії?
Термометр! Вони продаються у всіх господарських відділах супермаркетів та коштують недорого. Вибирайте термометр, який пристосований і для м'яса, і для олії, і для цукрового сиропу зі шкалою від 5 до 150 °С. Якщо термометра немає, то такий спосіб: кубик білого хліба зі стороною 1 см засмажується в олії при 180 °С рівно за 20 секунд.
Як усе навколо не забруднити?
Якщо немає фритюрниці, виберіть правильну каструлю: високу та не дуже широку. У неї й олії піде менше, і бризкатися вона майже не буде. Поруч покладіть купу паперових рушників — на них можна викладати або самі обсмажені продукти, або встановити сито, куди їх класти (вироби з тіста в ситі залишаються хрусткими, а на папері мокнуть). На ті ж рушники можна класти ложку/сітку/шумівку, якою ви кладете та виймаєте продукти.
Це дуже шкідливо?
Якщо ви не їсте смажене у фритюрі щодня — то нічого страшного. І пам'ятайте — чим у більшій кількості олії ви смажите, тим менше потрапляє її у ваш організм. Велика кількість добре розігрітої олії швидко утворює на продукті скоринку, яка не дає олії продовжувати вбиратися всередину.
Залиште відповідь