Як не «нашкодити» своєму здоров’ю та вибрати якісний кисломолочний сир

З дитинства нам відомо, що сир кисломолочний є одним із найкорисніших продуктів. Його можна подавати з джемом або медом, змішувати з цукром і сметаною, а також без нього неможливо уявити смачні запіканки та сирники. Який же сир обрати, щоб він був не лише смачним, але й максимально корисним для здоров'я, ви зможете дізнатися з цієї статті, інформує Ukr.Media.

Дивимось склад

  • Обирайте сир з мінімальною кількістю інгредієнтів: молоко, сіль і ферменти. Не беріть сир, у якому є цукор, загусники або консерванти. Краще взяти простий сир без добавок і за бажанням доповнити своїми начинками, такими як фрукти, горіхи або мед, щоб отримати більш здорову альтернативу.
  • Сир може бути жирним, нежирним і знежиреним. Жирний забезпечує ситість і незамінні жирні кислоти, а знежирені варіанти підходять людям, які підраховують калорії.
  • За консистенцією продукт поділяється на дієтичний і столовий, зернистий і м'який. Ці види відрізняються смаком і способами застосування.
  • Сир — один із лідерів серед продуктів за вмістом білка, у 100 г — близько 18-22 г. Він допомагає відновити м'язи й забезпечує відчуття насичення.
  • Зверніть увагу на кількість натрію, особливо якщо ви стежите за споживанням солі або у вас високий АТ.
  • Обирайте варіанти з низьким вмістом натрію або промийте сир під водою для того, щоб знизити рівень солі.
  • Оберіть тип текстури сиру, який вам більше до смаку: кремовий або крупнозернистий.

Спробуйте різні марки, щоб знайти ідеальний варіант. Хороший сир повинен мати теплий, білий з кремовим відтінком колір, без небажаних зеленуватих або синіх відтінків. На смак якісний сир не повинен бути кислим або гірким. Його аромат також приємний. Такий сир однорідний, не розпадається на складові частини, і має м'яку, масляну текстуру, не надто рідку, але й не надто суху.

Важливо, щоб прихильники здорового харчування пам'ятали: кальцій не може засвоюватися без присутності жирів в організмі. Тому сир з нульовим вмістом жиру неефективний у профілактиці остеопорозу. Якщо ви дбаєте про своє здоров'я, обирайте сир з жирністю не менше 9% або 5%, але обов'язково з додаванням сметани.

Магазинний чи домашній?

При купівлі сиру на ринку визначити його якість досить складно, навіть якщо вам запропонують спробувати його. Головна загроза для любителів домашнього сиру полягає в бактеріях. Адже ми ж не бачили наскільки чистими були руки продавця, як і посуд при виготовленні цього сиру. Також варто враховувати, що сир на ринку коштує значно дорожче, ніж у магазині. При виборі сиру в магазині необхідно уважно вивчити упаковку.

Найкраще купувати сир у пластиковому вакуумному контейнері, а не в промоклій паперовій обгортці. На упаковці має бути написано, що це справжній сир, а не його замінник.

Такий сир не варто купувати

Зверніть увагу на рідину в упаковці. Такий сир краще не купувати. Швидше за все, це пов'язано з порушеннями в зберіганні: температура в якийсь момент могла різко піднятися, а потім знову впасти. У продукті могли початися небезпечні процеси — окислення, збільшення кислотності й навіть розмноження шкідливих бактерій!

Іноді в магазинах можна побачити упаковки з сиром, у якого консистенція неоднорідна: зверху він крупчастий, а знизу нагадує дрібну крихту. Це також вказує на порушення технологічного процесу.

Exit mobile version