Чому лікарі не рекомендують їсти сало малюкам та людям віком від 70 років

Цей смачний та корисний продукт вживати можна не всім. Так, свиняче сало (та інші його види) не варто вживати дітям до 3 років та людям старших за 70 років. Все-таки це досить щільна їжа, концентрат жирів, який потребує активності, зрілості ферментів, нормальної роботи жовчного міхура, інформує Ukr.Media.

У малюків травлення ще недосконале, а у людей похилого віку нерідко є проблеми з жовчовиділенням. При перетравленні сала йде підвищене навантаження на підшлункову залозу та печінку, можливі неприємні відчуття та нетравлення.

З цієї причини сало протипоказане:

  • якщо є загострення гастриту,

  • людина страждає на гострий панкреатит, холецистит,

  • при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки чи шлунку.

Можливі загострення, погіршення стану, нудота, нездужання.

При цьому у складі сала міститься велика кількість цінних жиророзчинних вітамінів — це А, Е, D. Причому вони добре засвоюються в комбінації з жирами. Також сало містить досить багато арахідонової кислоти — ця незамінна жирна кислота «включає» імунну відповідь нашого організму на віруси та бактерії, бере участь у обміні холестерину.

З погляду здорового харчування максимальну користь може лише принести солоне сало, бо воно не піддається тепловій обробці, на відміну від інших видів (копчене, варене, смажене).

До речі, не можна поєднувати сало з молоком та молочними продуктами. Їх варто вживати в різні години. Кількість ферментів, що розщеплюють молоко у кишечнику, з віком зменшується. Тому перетравлення молока стає для організму тяжкою роботою.

Джерело