Чому картопля чорніє після варіння і як цього уникнути

Іноді картопля темніє або синіє після варіння. Якщо подати її до столу, страва виглядатиме неестетично, погано виглядає така картопля і в салаті. Вирішити проблему досить просто. Колір варених коренеплодів збереже один з двох простих інгредієнтів, які знайдуться практично на кожній кухні, інформує Ukr.Media.

Чому картопля темніє після варіння

Причин цього може бути багато. Зокрема, темні плями можуть з'являтися на бульбах через помилки, допущені при вирощуванні культури, неправильний збір, транспортування і зберігання картоплі. Часто при варінні темніє картопля, яка в період вегетації відчувала нестачу калію. Також одні сорти більше схильні до потемніння, інші менше.

Що додати в воду при варінні, щоб варена картопля не темніла

Досвідчені господині часто додають у воду, в якій вариться картопля, лимонний сік або лимонну кислоту. Досить зовсім невеликої кількості — пари чайних ложок соку або порошкової лимонної кислоти на кінчику ножа на середню каструлю. Це запобігає потемнінню звареної картоплі. При цьому смакові властивості продукту не змінюються.

Можна додати трохи оцту, але деякі відчувають потім його смак. Також він може викликати печію. Тому лимонна кислота або сік — більш вдалий варіант.

Також очищені картоплини рекомендують перед варінням на 10-15 хв. залишити в холодній воді, щоб хімічні сполуки, що входять до їх складу, не окислилися з киснем. Це також запобіжить потемнінню картоплі. При варінні класти бульби краще не в холодну, а вже в киплячу підсолену воду.

Джерело