Всі звикли бачити на столі традиційну коричневу гречану крупу, і навіть не кожен прихильник ЗСЖ знає, що таке зелена гречка і чим вона відрізняється від звичайної. По суті це одна і та ж рослинна культура, а відмінності з'являються від способу обробки зібраних зерен, інформує Ukr.Media.
Вся справа в рутині
В оболонці гречаних зерен міститься вітамін Р-рутин, завдяки якому вітамін С не руйнується за рахунок окислення. Він підвищує опірність організму до вірусів та інфекцій, підтримує здоровими стінки капілярів і покращує кровообіг.
На відміну від коричневої крупи, зелену перед очищенням не висушують і не пропарюють. Термічна обробка при 150° C протягом 10 хвилин знижує концентрацію рутину приблизно на 20%, що робить зелену гречку трохи кориснішою, ніж коричневу.
Харчова цінність
Що стосується інших параметрів поживності, то обидва види гречки приблизно рівноцінні з поправкою на те, що зелена крупа, яка пройшла меншу обробку, зберігає в собі трохи більшу кількість вітамінів і мікроелементів. Сніданок з 200 г гречки дасть вам близько 32% добової норми білка, 6% жирів і 48% вуглеводів.
В 100 г гречки містяться 32% добової норми вітаміну В3, 27% вітаміну В6, 25% вітаміну В5. Решта вітаміни цієї групи також присутні в кількості від 10 до 20% від добової норми. Порівняно з більшістю інших круп зерна гречки в цілому містять більш високі рівні вітаміну B1, B2 і B3.
Гречка має досить багатий мінеральний склад: в 100 г містяться: 70% добової норми марганцю, 69% міді, 55% магнію, 50% заліза, 45% фосфору, 22% цинку. Порівняно з іншими зерновими культурами гречка є лідером за вмістом марганцю, міді та цинку.
Клітковина
Для правильного функціонування шлунково-кишкового тракту потрібна харчова клітковина. Практично 100% її добової норми заповнить вживання всього 200 г гречки.
Гречана клітковина особлива тим, що не містить фітинової кислоти, яка знижує біодоступність магнію, кальцію, цинку та інших мінералів для людини. Її значна частина є розчинною, завдяки чому знижується рівень холестерину в крові, ризик виникнення ішемічної хвороби серця і глікемії.
Глютеновий міф
Всупереч помилці, ні в зеленій, ні в коричневій гречаній крупі немає клейковини, тому вона підходить людям з непереносимістю глютену в якості основи раціону. Що стосується інших протеїнів, що містяться в гречці, то вони відрізняються високою якістю і збалансованим амінокислотним складом. Наприклад, в гречці значно більше лізину, ніж в інших крупах.
Що стосується смакових характеристик, то багато хто вважає, що зелена гречка має більш ніжний смак і приємний запах, але в порівнянні з коричневою вона набагато швидше розварюється і перетворюється в кашку. Вибір між двома видами гречки безумовно за вами, але спробувати зелену гречку однозначно варто.
Залиште відповідь