Запікаю курячі ніжки на рисовій подушці у смачному маринаді

М'ясо на рисовій подушці запікається неймовірно гарно — з хрусткою ніжною золотою скоринкою, соковите та ароматне, інформує Ukr.Media.

Не думала, що курячі запечені ніжки та ще й з рисом можуть стати святковою стравою. А стали — дуже гарні: рум'яні, ароматні, соковиті, і відразу з гарніром!

Універсальна страва — і нашвидкуруч у будні, і на святковий стіл поставити не соромно: розлітається курка миттєво. Хоча рецепт насправді дуже, дуже простий.

Інгредієнти:

  • Курячі ніжки 800-1000 г;
  • Рис 250-300 г;
  • Морква 2-3 шт.;
  • Цибуля 3 шт.;

Для маринаду:

  • Часник 4 зубчики;
  • Олія 2-3 ст.л.;
  • Соєвий соус 1 ст.л.;
  • Томатний соус — 1 ст.л;
  • Куркума дрібка;
  • Цукор 1 ч.л.
  • Чорний перець, червоний, сіль за смаком.

Приготування:

Приготувати маринад для м'яса. Змішати часник (товчений або пропущений через прес) з 2-3 ст.л. олії, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. томатного соусу, дрібкою солі, чорного і червоного перцю, куркуми.

Беріть невелику дрібку куркуми — інакше соус прийме оранжево-зеленуватий колір і надто пряний смак.

Натерти курку, залишити на пару годин у холодильнику під кришкою — можна і на ніч.

Необхідну кількість рису промити, висипати у форму для запікання — на дно.

Натерти моркву. Не обсмажуючи, змішати з рисом.

Цибулю нарізати півкільцями — не надто тонкими. Викласти поверх: побільше, щоб покрити рис.

Капнути наостанок трохи томатного соусу. Викласти ніжки поверх — можна трохи "втопити" в рисово-цибулеву "подушку".

Відміряти кількість води: вдвічі більше, ніж кількість рису + ще трохи. Довести воду до кипіння, заправити сіллю, чорним, червоним перцем (будь-якими улюбленими спеціями), куркумою, соєвим соусом за смаком, додати 1 ч.л. цукру.

Залити рис. Ніжки опиняться приблизно наполовину затопленими.

Або трохи вище, залежно від розміру — але вони не повинні бути повністю покриті рідиною.

А головне — об'єм води має бути вдвічі більший за об'єм рису + ще ті самі трошки: тоді і рис буде готовий, соковитий і розсипчастий, і курка буде запечена, а не варено-тушкована.

Запікати (під кришкою або у формі під листами фольги, якщо у форми кришки немає) при 180 С від 40 хв до 1 години, при великому об'ємі — до години з невеликим.

За цей час з куркою станеться справжнє чарівництво: бульйон випарується, рис залишиться розсипчастим і соковитим, а курка — виявиться із позолоченою скоринкою, ніжною і хрусткою.

Подавати для сімейної вечері прямо у формі для запікання — виглядає дуже апетитно. І для святкового столу теж — дуже і дуже непогано. І зручно розкладати відразу курку разом з "подушкою".