Коли вкладаєш душу в приготування будь-якої страви, вона виходить смачнішою та апетитнішою. А готувати із задоволенням допомагають кулінарні хитрощі, які використовують розумні господині та ресторанні кухарі, інформує Ukr.Media.
Прискорюємо варіння м'яса
Потрібно терміново приготувати смачний суп, а м'ясо жорстке і довго вариться? Додайте в киплячий бульйон столову ложку соняшникової олії. При цьому сіль додавайте лише наприкінці варіння. Завдяки цьому методу м'ясо приготується протягом 40-50 хвилин.
Прискорити процес відварювання яловичини допоможе гірчичний порошок. Натріть їм шматок перед відправкою в киплячу воду. Смак бульйону та м'яса зовсім не постраждає, зате ароматний суп буде готовий набагато швидше.
Інший робочий спосіб — маринування в оцті. М'ясо треба нарізати на шматки, збризкати 9% оцтовою кислотою і злегка відбити. Після цього відправити в киплячу воду. Такий спосіб зазвичай застосовується для жорсткого м'яса, коли інші варіанти не дають ефективності.
Готуємо прозорий бульйон
Усі господині знають, що з бульйону потрібно прибирати піну, тоді він буде прозорим та смачним. Але що робити, якщо ви не встигли це зробити, і піна опустилася на дно? Використовуйте яєчний білок. Злегка збийте його і вилийте в каструлю. Помішуючи, продовжуйте варити бульйон протягом п'яти хвилин. Білок притягне до себе піну і осяде на дно каструлі. Після цього залишиться процідити бульйон.
Якщо яйця вдома не виявилось, скористайтеся кубиками льоду. Закиньте пару штук в киплячий бульйон, після чого піна випливе на поверхню і її можна буде зняти шумівкою.
Також кубики льоду допомагають видалити надлишки жиру з поверхні бульйону. Для цього треба загорнути кілька кубиків у паперовий рушник і злегка торкаюся ним по поверхні страви. Жир притягується до льоду та залишається на папері.
Відварюємо картоплю
Іноді потрібно швидко відварити картоплю, наприклад, для гарніру. У таких випадках діяти так: очищену картоплю заливаємо окропом. Прискорити процес допомагає електричний чайник, вода закипає за пару хвилин. Ставимо каструлю з картоплею на плиту і додаємо до неї столову ложку вершкового масла. Завдяки цьому картопля вариться в кілька разів швидше, ніж за звичайного способу.
Є ще перевірена хитрість приготування картоплі у мундирі. А саме такий варіант потрібний для вінегрету чи іншого салату. Для цього беремо пару картоплин, ретельно відмиваємо та висушуємо їх кухонним рушником. Складаємо вимиті бульби у звичайний поліетиленовий пакетик і відправляємо його на 5-7 хвилин у мікрохвильову піч. Картопля в мундирі готова!
Видаляємо гіркоту з овочів
Іноді гірчать навіть ті овочі, для яких це не властиво. Наприклад, білокачанна капуста. У цьому випадку допоможе суміш із 0,5 чайної ложки лимонної кислоти та 1 чайної ложки цукру. Розчиніть її у літрі теплої води. Потім залийте отриманою рідиною капусту, нарізану на великі шматки, і залиште на 20-30 хвилин. Після цього гіркота має значно зменшитися чи зникнути зовсім.
Брюссельська капуста гірчить сама по собі, тому деякі взагалі відмовляються вживати її в їжу. А дарма, адже це дуже корисний овоч. Щоб позбавитися гіркого присмаку, замочуємо потрібну кількість кульок брюссельської капусти в холодній воді. Залишаємо її в холодильнику на ніч. Після цього овоч можна відварювати, смак буде дуже приємним.
Якщо вам потрапив гіркий кабачок, використовуйте кухонну сіль. Посипте їй порізаний на кружечки овоч і залиште на кілька годин. Після цього ретельно промийте кабачок холодною водою. Тепер від гіркоти не залишиться і сліду, а отже, можна приступати до приготування.
Готуємо буряк
Вибирайте коренеплоди однакового розміру, щоб вони були готові одночасно. Під час варіння у воді від буряка виходить специфічний запах. Можна додати до каструлі з буряком скоринку чорного хліба. Після цього аромат стає не таким вираженим.
Якщо терміново потрібні буряки і немає часу на варіння, готуйте їх у пакеті в мікрохвильовій печі, по тому ж принципу, що і картоплю.
Для запікання загортайте вимиті коренеплоди невеликого розміру у фольгу, укладайте їх на решітку та відправляйте в духовку. У печі буряк запікається за 40-50 хвилин.
Варимо бобові
Горох, квасоля, сочевиця вимагають багато часу для приготування. Виявляється, щоб боби швидко приготувалися, на початку варіння до каструлі з ними потрібно додати трохи соди. Приблизно половину чайної ложки на два літри рідини.
А ось стручкова квасоля готується дуже швидко. Щоб страви з неї були смачними, окремо відварюємо її 5-7 хвилин у киплячій воді. Після такої термообробки стручкову квасолю можна тушкувати або додавати до салатів.
Готуємо рис
Розсипчастий рис часто використовують як гарнір, додають у салати та овочеві суміші. У багатьох він виходить в'язким як каша. Однак, щоб цього не було, варити рис треба так: перші 3 хвилини після закипання води тримати крупу на дуже сильному вогні. Наступні 20 хвилин на слабкому. А після цього накрити каструлю кришкою і залишити випаровуватися на 15 хвилин.
Щоб рис вийшов білим, під час варіння додайте до нього 1 чайну ложку лимонного соку або яблучного оцту. Завдяки цьому гарнір завжди не лише апетитно виглядає, а й зберігає щільну текстуру.
Залиште відповідь