Нове дослідження вчених з Інституту The George Institute for Global Health (Австралія) показало, що, хоча за деякими показниками рослинне м'ясо (з соєвого, пшеничного або грибного білка) корисніше справжнього, в ньому також багато цукру і мало важливих поживних речовин, якими багате звичайне м'ясо, інформує Ukr.Media.
"І рослинне, і звичайне м'ясо знаходяться в категорії ультраоброблених продуктів, тому їх роль в здоровому харчуванні викликає сумніви", — сказала Марія Шахід, провідний автор дослідження.
У своєму дослідженні фахівці використовували базу даних Інституту FoodSwitch для оцінки і порівняння вмісту поживних речовин і якості аналогів м'яса на рослинній основі і еквівалентних їм м'ясних продуктів, доступних в австралійських супермаркетах. Досліджувані види м'ясних продуктів і аналогів на рослинній основі включали котлети для гамбургерів, фрикадельки, фарш, ковбаси, бекон, птицю в паніровці і м'ясо для запікання.
Вчені виявили, що аналоги м'яса на рослинній основі мають більш здоровий дієтичний профіль порівняно зі звичайним м'ясом, але їх енергетична цінність нижча. На відміну від справжнього м'яса, рослинне містить менше натрію і насичених жирів, але при цьому в ньому мало заліза, вітамінів групи B і цинку, які дуже важливі для нормальної роботи нашого організму.
"Хоча ми виявили, що м'ясні продукти на рослинній основі, зазвичай, здоровіші, ніж їхні еквіваленти на тваринній, здоровішими альтернативами все ще залишаються нежирне необроблене м'ясо та бобові. Також важливо споживати інший тваринний білок (яйця, сир, молоко та йогурти) та рослинні джерела заліза (листові овочі, тофу, горіхи та насіння)".
Залиште відповідь