Суші та роли: яка між ними різниця

Суші та роли — це, без сумніву, одні з найпопулярніших у світі страв. Таку їжу можна зустріти де завгодно: від сімейної вечері до молодіжної вечірки, від корпоративу до побачення з коханою людиною. Замовити всі популярні види суші та ролів із доставкою по Львову можна на сторінці lviv.sushi-master.ua/menu/nabory. Ми ж зупинимося на тому, чим такі страви відрізняються, і чи є між ними різниця взагалі.

Що таке суші

Суші — це традиційна японська страва, приготована з рису зі спеціальним оцтом, а також морепродуктів та інших інгредієнтів. У сучасних ресторанах паназіатської кухні найчастіше подають такі їхні види:

  • сашимі — спеціальним чином підготовлена риба з різними приправами;
  • нігірі — грудочки рису з васабі і великим шматком морепродуктів зверху;
  • гункан — самоліпні суші, під час приготування яких використовують багато подрібненої риби або ікри;
  • роли — рулетики з рису, морепродуктів і водоростей.

Існують також інші види суші, включно з ефектними тірасідзусі, класичними наредзусі, пресованими осидзусі тощо.

Основні різновиди ролів

При цьому роли також можна поділити на кілька видів:

  • макі. Невеликі рулетики, загорнуті рисом назовні. Як начинку використовують огірок, крем-сир, авокадо або морепродукти. Якщо інгредієнт 1, страву називають макі, коли більше 3-4 продуктів всередині, то йдеться про футомакі;
  • урамакі. Популярні зараз рулетики рисом назовні вигадали в другій половині ХХ століття в США. Такий спосіб приготування припав до душі американцям і європейцям (адже спершу відчувається смак соковитого рису та соєвого соусу, а не жорстких норі), що й стало стимулом до популяризації суші. До урамакі належать Каліфорнія з ікрою та кунжутом, Філадельфія з ніжною начинкою та яскраві дракони;
  • запечені. Термічна обробка дає змогу забезпечити незвичайний смак і додаткові поживні властивості. Роли запікаються з різними густими соусами;
  • темпура. Звичні рулетики з морепродуктів (як правило, використовують Каліфорнію) вмочують у кляр, а потім відправляють у фритюр, поки не утвориться невелика пікантна скоринка.

Як результат, суші — це загальна назва, тоді як роли — один із різновидів таких страв. Спосіб приготування, особливості подачі та основні інгредієнти можуть сильно відрізнятися, незмінним залишається тільки неперевершений смак паназіатської їжі. Саме за цю свою якість суші та роли і стали такими популярними.сушы