Способи, які допоможуть «на око» визначити, напхані овочі та фрукти хімією чи ні

Розповідаємо, чим небезпечні нітрати і як визначити їх наявність прямо на ринку або в магазині, інформує Ukr.Media.

Чим небезпечні нітрати

Нітратами називають солі азотної кислоти. Це добриво стимулює ріст рослин, дозрівання плодів і збільшує врожайність. Але нітрати мають властивість накопичуватися в овочах і фруктах, потрапляють в організм людини, в процесі травлення перетворюються в нітрити. Головна небезпека в тому, що ці речовини впливають на нервову і серцево-судинну систему. А у вагітних жінок становлять загрозу для ембріона.

Добова норма нітратів для дорослої людини (за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я) — 5 мг на 1 кг ваги. Тобто дівчина 50 кг може з'їсти без шкоди для здоров'я 250 мг. Немовлята більш чутливі до подібних речовин через несформовану ферментну систему. По можливості потрібно виключати такі продукти з раціону годуючої мами.

Нітрати містяться, зазвичай, в овочах більше, ніж фруктах. Існують норми допустимого вмісту цих добрив в плодах — вони різні для кожної культури. Наприклад, в яблуках — 60 мг/кг, а в капусті — до 600 мг/кг.

Список в порядку убування вмісту нітратів:

  • зелень, листові овочі, салат;
  • буряк;
  • капуста;
  • коренеплоди (морква, картопля);
  • огірок;
  • солодкий перець;
  • баклажани;
  • помідори;
  • диня;
  • ріпчаста цибуля;
  • баштанні (кавун).

У парникових овочах нітратів значно більше, ніж вирощених у відкритому ґрунті, тому краще вживати продукти «в сезон». Без лабораторних умов складно визначити точний рівень токсинів. Але є народні способи, які допоможуть «на око» визначити, напханий фрукт хімією чи ні.

Великий розмір плоду

Наприклад, помідори, вирощені в природних умовах, мають середній розмір і неідеальну форму, плодоніжка невелика, на відміну від хімічних побратимів. Якщо помідори великі, однакової форми, всередині з білими прожилками, то, швидше за все, їх виростили з додаванням нітратів.

Запах

Всі фрукти і овочі мають характерний запах. Чим він яскравіше відчувається, тим натуральніший продукт. Якщо плоди нічим не пахнуть — значить дозріли під «допінгом».

Колір

Шукайте на полицях неідеальні яблука з невеликими плямами, різного розміру і нерівномірного забарвлення — це точно натуральний продукт. А ось чорні точки на ягодах говорять про зворотне — ґрунт удобрювали хімією. Білі прожилки в стиглих і солодких кавунах також свідчить про наявність токсинів. До речі, не поспішайте купувати ранні фрукти, в них найбільше нітратів.

Насіння

Наявність або відсутність насіння допомагає визначити спосіб вирощування. Якщо вам попалися огірки без зерняток, не поспішайте радіти — овоч напханий хімікатами.

Сезон

Купуйте і їжте фрукти, овочі в сезон дозрівання, віддавайте перевагу місцевим продуктам, це дозволить захистити організм від шкідливих добавок.

Яким чином проявляється отруєння нітратами

З'являється слабкість, нудота, блювота, розлад шлунку. У групі ризику знаходяться люди зі зниженою кислотністю шлунка, з ослабленим імунітетом, грудні діти, люди, які страждають наркотичною або алкогольною залежністю.

Як убезпечити себе

Не купувати "підозрілі" продукти, ретельно мити овочі і фрукти, тримати в холодильнику (якщо не протипоказано).

Джерело