Сир — це унікальний продукт, який здатний поліпшити настрій і прикрасити будь-який святковий стіл, інформує Ukr.Media.
Він цінується перш за все за вміст білка, який найбільш повно засвоюється організмом.
Молочний білок в сирі містить всі незамінні амінокислоти, ідеальне поєднання кальцію і фосфору, а також амінокислоту триптофан, яка стимулює вироблення серотоніну — гормону задоволення.
Справжній сир варять з молока, а ось сирний продукт виготовляють з додаванням немолочних, рослинних і трансжирів.
Як вибрати хороший сир в магазині
На що треба звертати увагу при виборі сиру.
Вивчіть склад, в якісному продукті повинні бути:
- молоко;
- закваска, яка складається з молочнокислих мікроорганізмів;
- сичужний фермент або інші ферменти;
- сіль, хлорид кальцію або лимонна кислота.
Пам'ятайте, справжній сир не може коштувати дешево.
Подивіться на продукт: поверхня повинна бути рівною, колір не може бути яскравим, якщо продукт без барвників.
Справжні сири мають властивості "потіти" жиром. Ненатуральні, зроблені з додаванням немолочних жирів, — краплями води.
Вибирайте той сир, в складі якого менше добавок.
Найкориснішими, з точки зору біологічної цінності і засвоюваності, вважаються м'які сири. Технологія приготування дозволяє збагатити їх корисними білками сироватки, яких немає в твердих сирах.
Які сири найкорисніші
Чеддер
Стимулює вироблення слини, що нейтралізує кислоту, яка розкладає харчові продукти. Скорочує ймовірність появи карієсу. У ньому мало лактози, тому він підходить тим, кому складно її засвоювати. Містить багато кальцію і білка.
Фета
Покращує роботу сечостатевої системи і відповідає за обмін речовин, нормалізує роботу нервової системи.
Бринза
Корисна для кісток, зубів, покращує процеси травлення і пригнічує розвиток в кишечнику гнильних бактерій.
Сулугуні
Стимулює роботу шлунково-кишкового тракту і апетит. Корисний при переломах кісток.
Моцарела
Підходить для людей, які регулярно переносять важкі фізичні навантаження і перевантаження м'язів і зв'язок. Містить ензими, які пригнічують патогенну флору і відновлюють захисний бар'єр стінок кишечника, сприяють зростанню корисних бактерій і вітамінів.
Пармезан
У 100 г міститься добова норма вітаміну В12, рибофлавіну, кальцію, фосфору, натрію, селену і цинку.
Голландський сир
Корисний для дітей і підлітків, для жінок в період лактації, для тих, хто відновлюється після переломів або страждає від туберкульозу. Крім того, цей вид сиру допомагає знищити хвороботворні мікроорганізми, що живуть в порожнині рота.
Сир — прекрасне доповнення до збалансованого харчування. Але не можна забувати про помірність. При всій корисності продукту не можна ігнорувати наявність солі в складі — особливо багато її в твердих сирах. Пам'ятайте, все добре в міру.
Залиште відповідь