Що додати в каструлю, щоб варений червоний буряк не вийшов водянистим і бляклим

Господиням частенько доводиться варити буряк на салат. Однак результат цієї нехитрої процедури багатьох з них розчаровує: коренеплоди в процесі варіння втрачають свій насичений бордовий колір, стають бляклими і несмачними. Сьогодні ми поділимося з вами секретами варіння цього овоча, завдяки яким ви зумієте зберегти і яскравість його забарвлення, і солодкість в смаку. І, як бонус, такі коренеплоди будуть ще й дуже легко чиститися!

Як правильно варити буряк на салат

Здавалося б, ну що може бути складного у варінні цього солодкого і багатого вітамінами коренеплоду? Залити його водою і поставити на вогонь. Але не тут-то було! Виявляється, варити буряк треба ще вміти правильно, інформує Ukr.Media.

Щоб відварені коренеплоди вийшли у вас красивими і смачними, беріть на салат екземпляри з такими характеристиками:

  • невеликі за розміром;
  • однієї величини (бажано, щоб вони були ще й одного сорту);
  • без пошкоджень і ознак псування.

Вибираючи між великим і маленьким коренеплодами, віддайте перевагу другому, якщо ви будете варити саме такий буряк, то він приготується швидко, менш ніж за 1 годину.

Коренеплоди одного розміру зваряться одночасно. Крім того вважається, що дрібний буряк більш солодкий, ніж великий.

Якщо ви візьмете для варіння овоч великої величини, йому знадобиться кілька годин, щоб стати м'яким. Багато господинь, щоб прискорити цей процес, розрізають великі коренеплоди на кілька частин. Але це в корені неправильний підхід.

Різати овоч на частини, якщо збираєтеся його варити, не можна.

У процесі варіння з розрізаного овоча в воду йде вся солодкість, він позбавляється свого насиченого кольору. В результаті ви отримуєте несмачний блідо-рожевий буряк, абсолютно непридатний для вінегрету або оселедця під шубою.

Після того як ви відібрали правильні коренеплоди, сміливо приступайте до їх варіння.

Робіть це так:

  • Буряк помийте. У жодному разі його не ріжте на частини, не зрізайте з нього шкірку. Не потрібно обрізати і хвостики у коренеплодів.
  • Складіть буряк у велику каструлю (бажано, щоб посудина була з товстим дном і стінками). Залийте холодною водою. Теплу або гарячу воду не використовуйте. Це поширена помилка.
  • Поставте каструлю на вогонь, доведіть її вміст до кипіння.
  • Після закипання вогонь зменшіть до мінімуму. Рідина в каструлі під час варіння овоча не повинна вирувати. Готуйте його 50-60 хвилин. Цього часу цілком достатньо, щоб дрібні коренеплоди стали м'якими. Під час варіння рідина в каструлі не повинна вирувати.
  • Для збереження насиченого забарвлення буряка в воду, в якій вона вариться, додайте столовий оцет. На 3 л вам знадобиться взяти 2 ст. л. кислого продукту. Замість нього ви також можете використовувати лимонний сік або розчинену у воді лимонну кислоту.
  • Перевірте варений овоч на готовність, проткнувши його ножем. Переконавшись, що лезо легко входить в коренеплід, знімайте каструлю з плити.
  • Щоб з вареного буряка було легко зняти шкірку, відразу ж після варіння залийте його крижаною водою і залиште на 5-7 хвилин.
  • Готово!

    Джерело