Секрети кухарів, які допоможуть зберегти колір буряка в борщі

Борщ — це страва, яку знають у всьому світі. Борщ характеризується насиченим червоним кольором, інформує Ukr.Media.

Але намагаючись його приготувати, не завжди виходить досягти потрібного кольору.

Якщо припущено помилки або порушено технологію приготування, буряк може втратити свій колір, а борщ виявиться блідим.

Чому буряк втрачає колір

Є два фактори:

  • Тривала термічна обробка. Пігмент не витримує тривалої обробки, і він починає розпадатися. Тому до приготування буряків слід завжди ставитись відповідально.
  • Лужне середовище. Воно утворюється через моркву, квасолю та капусту. При цьому не можна уявити борщ, де немає капусти.
  • Виходячи з цього, слід зрозуміти простий висновок: буряки не можна переварювати, також слід уникати контакту з лугом.

    Правильне нарізування

    Щодо нарізки буряків думки у суспільстві вже давно розділилися. Є два факти, які відіграють ключове значення:

    • дрібні шматки дають більше соку та покращують смак борщу. Однак, сік швидше виділятиметься, а термічна обробка прямо впливає на пігмент, через що борщ стає менш насиченим за кольором;
    • великі шматки дозволяють зберегти пігмент, що позитивно впливає насиченість кольору. Але великі шматки роблять борщ менш смачним.

    Головне завдання під час приготування борщу — знайти ідеальний баланс.

    Обсмаження

    Якщо порівнювати лужне середовище та нагрівання, то більше шкоди завдає перше. Щоб зменшити втрату кольору, багато експертів рекомендують смажити буряки окремо від капусти та моркви.

    Томатну пасту можна сміливо класти, адже кислота допомагає пігменту зберігати свій колір.

    Сирий або варений укладати в бульйон

    Є три варіанти додавання буряків до борщу:

  • Сирий. Буряк укладається разом із м'ясом у борщ і доводиться до повного приготування. Коли настає час додавати картоплю, буряк дістається, нарізається на дрібні шматки і знову вирушає в бульйон.
  • Варений. Буряки потрібно варити в окремій ємності. Важливо не очищати шкірку, оскільки вона забезпечує додатковий захист. Деякі готують буряки в духовці, встановлюючи температуру до 200 градусів.
  • Обсмажування чи тушкування. Рекомендації щодо цього методу описані вище.
  • Як вибрати гарний буряк

    Перелічені поради не допоможуть, якщо спочатку обрано буряки низької якості. При виборі важливо звертати увагу на розмір, відсутність плям та хорошу щільність.

    Якщо буряк легко проминається пальцями або його розмір занадто великий, від покупки краще відмовитись. Краще використовувати буряки середнього розміру.

    Джерело