Продукти, які допоможуть вилікувати виразку

Більшість виразок викликані не безпосередньо стресом, а бактерією Helicobacter pylori, тому виразки сьогодні часто лікують антибіотиками разом з кислотним гнобителем. Дізнайтеся, які продукти можуть допомогти в лікуванні і профілактиці виразок, інформує Ukr.Media.

Мед — це їжа, яка може допомогти запобігти виразці

Сучасна медицина нарешті підхопила народний засіб, яке використовувалося століттями. Оскільки мед бореться з бактеріями, лікарі іноді застосовують його при опіках та інших відкритих ранах. Мед може допомогти перешкодити H. pylori. Дослідники з Нової Зеландії протестували мед, виготовлений з нектару квітки Манука, на бактеріях з біопсій виразок шлунка і виявили, що мед інгібує ріст бактерій.

Рекомендована доза: дослідження на меді молоде, тому специфічна рекомендація поки не може бути дана. Почніть з прийому столової ложки сирого, необробленого меду вранці і ввечері, щоб заспокоїти біль. Вживайте мед з тостами або крекером, щоб мед зміг довше знаходиться у шлунку. Оскільки H. pylori повільно зростає, обов'язково дотримуйтесь медовий режим до тих пір, поки симптоми виразки не зникнуть.

Брокколі, брюссельська капуста, цвітна капуста, білокачанна капуста

Всі ці хрестоцвіті овочі містять сульфорафан, яке пригнічує H. pylori. У дослідженні після того, як пацієнти, у яких був позитивний результат тесту на бактерії, з'їдали половину чашки паростків брокколі два рази на день впродовж семи днів, 78 відсотків отримали негативний результат на бактерії. Інші дослідження показали, що екстракт сульфорафана може успішно знищувати бактерії у травному тракті.

Рекомендована доза: доведеться чекати закінчення досліджень, щоб точно сказати скільки брокколі вам необхідно з'їсти, щоб допомогти у лікуванні виразки. До тих пір, можете вживати чашку брокколі на день, сирі або приготовлені, або паростки. Брокколі не тільки почне боротьбу з вашою виразкою, а також забезпечить більш ніж денну норму вітаміну С і щедру кількість клітковини: ще два союзника у боротьбі із виразками.

Капуста

Вчені вважають, що саме амінокислота глутамін надає капусті противиразковий характер. Глутамін допомагає зміцнити слизову оболонку кишечника і поліпшити приплив крові до шлунку, що означає, що він не тільки допомагає запобігти виразці, але також може прискорити загоєння існуючих виразок.

Рекомендована доза: вживати по 2 чашки сирої капусти на день. Робити з неї салати або інші страви. Також можна пити сік сирої капусти.

Йогурт з активними культурами

Продукти, такі як йогурт і кефір містять корисні бактерії, які можуть інгібувати H. pylori і допомагають вирацік швидше гоїтися. В одному великому дослідженні в Швеції люди, які вживали кисломолочні продукти принаймні три рази в тиждень, були менш схильні до виразок, ніж люди, які вживали йогурт рідше.

Рекомендована доза: приймати по чашці йогурту, кефіру або іншого кисломолочного продукту з живими, активними культурами не рідше одного разу на день. Уникайте підсолоджених сортів, які є менш ефективними.

Плоди, овочі, всі зерна та інша їжа з високим вмістом клітковини

Ряд досліджень показав, що люди, які їдять їжу з високим вмістом клітковини, мають більш низький ризик розвитку виразки. У дослідженні здоров'я лікарів з Гарварду вчені розглянули дієти 47806 чоловіків і виявили, що у тих, хто їв 11 і більше грамів овочів, які багаті наклітковину, ризик розвитку виразки дванадцятипалої кишки був на 32 відсотка нижче.

Розчинні волокна, що містяться у вівсі, квасолі, ячмені, горохові, груші, також утворюють захисну плівку у шлунку, яка діє як бар'єр між слизовою шлунка і агресивною шлунковою кислотою.

Липовий чай

Липовий чай покриває шлунок так само, як і біль у горлі, приносячи деяке полегшення, хоча і недовговічне від виразкового болю.

Рекомендована доза: кілька чашок впродовж дня.

Джерело