Від застуди, грипу та інших неприємних зимових хвороб. Наводимо перелік, з яким можна сміливо вирушати в аптеку!
Вітамін С
Намагайтеся отримувати якнайбільше вітаміну С з їжі. Він міститься в новорічних мандаринах, шипшині, чорній смородині та обліписі, та й взагалі у всіх ягодах. А ще — у солодкому перці, білих грибах, салатній та листовій зелені, капусті всіх видів. До речі, квашена капуста — відомий чемпіон із вмісту вітаміну С і відмінний пробіотик, який необхідний здоров'ю мікрофлори кишечника, інформує Ukr.Media.
Вітамін D
Для наших широт він необхідний. В організмі він синтезується під впливом сонячних променів. Але де вони, ті промені, нашої зими? Тому необхідно приймати сонячний вітамін у вигляді таблеток або масляних крапель, щоб підтримувати імунну систему, суглоби та кістки у повному порядку.
Ну і, звичайно, не забуваємо про продукти з вітаміном D — це жирні сорти риби, яйця, ікра (не кабачкова, а риб'яча), морепродукти та вся молочка.
Пробіотики
Хороший стан кишківника означає здоров'я всього організму — і відмінну роботу імунітету. Якщо біом не в порядку, це призводить до запорів, проблем із травленням, частими застудами. На біом впливає все: і екологія, і старіння, і антибіотики, і алкоголь, тому потрібна підтримка кишечнику.
Кращі пробіотики — квашені та мариновані овочі, ферментована їжа та соуси (зокрема, соєвий та яблучний оцет, ними добре заправляти салати). Хороші для мікрофлори кисломолочні продукти та трендова нині комбуча (або, по-простому, чайний гриб).
Омега-3
Важливо регулярно приймати Омега-3, і не лише тому, що ці ненасичені жирні амінокислоти є імуномодулюючими. Вони потрібні для багатьох функцій організму — зокрема, якщо у вас ламаються нігті, а шкіра в холодну пору року стає сухою.
Найкращий спосіб отримати ці вітаміни з їжею — риба. Морська та жирна. Чим жирніший, тим краще. Ну чи старий бабусин спосіб — ненависний багатьом риб'ячий жир. Довгих років життя тому, хто нарешті придумав заливати його по капсулах, щоб неприємний смак не відчувався зовсім!
B12
Необхідний цілий рік, якщо ви вегетаріанець (оскільки ви не зможете отримати достатню кількість цього вітаміну з рослинної їжі), але в зимові місяці корисний усім. B12 відіграє важливу роль в утворенні червоних кров'яних тілець, а значить, допомагає контролювати викид енергії, знижує стомлюваність та підвищує імунітет.
Не хочете приймати аптечний? Тоді їжте не менше 3-4 разів на тиждень пристойний стейк із яловичини, страви з м'ясних субпродуктів та рибу.
Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.
Залиште відповідь