Неприємний запах тіла у спеку: які продукти посилюють специфічні аромати

Медики розповіли, які продукти "псують" запах тіла і можуть навіть нейтралізувати ефект дезодоранту, інформує Ukr.Media.

За словами фахівців, чистий людський піт складається з солі та води і не пахне. Але апокринні залози в пахвових западинах і в паху виділяють певні секрети, коли людина, наприклад, нервує.

Крім цього, пахви — комфортне місце для бактерій, чиї продукти життєдіяльності також можуть специфічно пахнути. При цьому в кожної людини свій індивідуальний набір бактерій, і це теж впливає на інтенсивність потовиділення.

На запах поту також сильно впливають їжа і напої, які ми вживаємо.

Так, наприклад, неприємним запах поту роблять борошняні та солодкі продукти, а також алкоголь.

Перші провокують в організмі ріст найпростіших грибів, і якщо їх постійно підгодовувати простими цукрами, то вони виходять з-під контролю імунної системи, утворюється дисбаланс мікробіоти, підсумок — розквітає кандидоз.

А алкоголь в організмі перетворюється на оцтову кислоту, яка в підсумку вийде разом із потом.

Часник, відварені яйця, зелена цибуля, кмин, каррі підвищують в організмі рівень сірки, через що тіло може виділяти сірковмісні гази. Однак якщо з імунною системою все гаразд, то неприємного запаху бути не повинно.

Рясне потовиділення спричиняє надмірне вживання кавових і газованих напоїв, велика кількість у раціоні глутамату натрію в раціоні (добавка в готових продуктах) і гостра їжа.

Рецептори на язиці визначають їхню гостроту як жар і дають сигнал мозку: в організм надійшло щось дуже гаряче. Що й спричиняє виділення поту, пояснили експерти.

Іноді специфічний запах може свідчити і про проблеми зі здоров'ям.

Так, за лактазної недостатності від людини починає пахнути капустяним соком, а за цукрового діабету віддає аміаком або прілими яблуками.

Приводом для звернення до лікаря мають стати стани, коли людина без видимих причин пітніє кілька разів за день і проблема турбує вночі. Можливо, стався збій у гормональній системі або організмом гуляє інфекція.

Джерело