Не припускайтеся цієї помилки: кухарі розповіли, чи потрібно зливати першу воду під час варіння м’яса

Приготування смачного та ароматного м'ясного бульйону — це справжнє мистецтво, яке потребує уваги до деталей та дотримання певних правил. Досвідчені кухарі діляться своїми секретами, які допоможуть вам приготувати бульйон, насичений смаком та корисними речовинами, інформує Ukr.Media.

Вибір інгредієнтів та пропорції

Для приготування якісного яловичого бульйону рекомендується використовувати частини туші з великим вмістом сполучної тканини, хрящів та жил, такі як лопатка, грудинка на кістки, нижня частина стегна, ребра або гомілка. Для свинячого бульйону найкраще підійдуть реберця або лопатка на кістці. А якщо ви хочете приготувати дієтичний варіант, то вибирайте корейку.

Важливо дотримуватися правильних пропорцій: на 1 кілограм м'яса зазвичай беруть 3-3,5 літра води. Також якість води відіграє важливу роль — краще використовувати джерельну, фільтровану або бутильовану воду.

Процес приготування

Попри поширену думку, шеф-кухарі рекомендують не зливати першу воду після закипання м'яса. За їх словами, це може призвести до втрати насиченості бульйону. Зливати воду варто лише при проблемах із травною системою або якщо м'ясо неякісне.

Час варіння залежить від виду м'яса: птицю, кролика або телятину варять 1,5-2 години, свинину та баранину — 2-2,5 години, а зрілу яловичину — 3-3,5 години. Важливо не переварити бульйон, інакше він набуде неприємного смаку.

Тонкощі приготування

У процесі варіння необхідно постійно видаляти піну, якщо вона прилипає до стінок каструлі. Також рекомендується прибирати жир, що спливає. Готовий бульйон слід процідити двічі: спочатку через друшляк, а потім через густе сито, застелене марлею.

Джерело