Багато століть тому китайці вигадали "смажене каміння" (це як у нас, каша з сокири), яке було особливо популярним серед бідноти. Готують цей незвичайний фастфуд у Китаї і зараз — як данину традиціям та для приваблення туристів-гурманів, інформує Ukr.Media.
Втім, цю старовинну страву легко приготувати і в домашніх умовах.
Suodiu, яку багато хто називає однією з найдивніших закусок у світі, винайшли в провінції Хубей. За легендою, це зробили бідні човнярі, у яких під час сплаву по річці Янцзи закінчилася вся їжа, а вудок чи сіток для ловлі риби під рукою не виявилося. Тоді відчайдушні люди вигадали спосіб обдурити свої шлунки — вони зібрали річкову гальку і обсмажили її разом із залишками спецій. Після такої обробки камінці набули приємного присмаку і допомогли ненадовго заглушити відчуття голоду. Звісно ж, ніхто їх не їв, а просто вмочував у ароматний соус, обсмоктував і випльовував.
Сучасний фастфуд suodiu готують на великих сковорідках, зазвичай обсмажуючи гальку з імбиром, перцем і часниковим соусом і подають покупцям у невеликих лотках.
Розповідаємо, як зробити цю "зубодробильну" закуску вдома — з традиційним китайським соусом і зеленню. Як ви вже зрозуміли, найголовніше в цій страві — соус, а не саме каміння. Тому саме йому потрібно приділити особливу увагу під час готування: він має вийти по-справжньому смачним.
Готувати соус можна на сковорідці, а можна і в мультиварці — головне, не відходьте від нього ні на хвилину і постійно помішуйте, оскільки він готується швидко і легко може підгоріти.
Інгредієнти
- річкова або морська галька — 1 кг;
- рослинна олія — 20 мл;
- холодна кип'ячена вода — 50 мл;
- соєвий соус — 50 мл;
- часник — 3 зубчики;
- перець чилі — 1 штука;
- кінза — 3-4 гілочки;
- крохмаль — 1 чайна ложка.
Приготування
Майте на увазі, що звичайне каміння для страви не підходить. Вам знадобиться пласка дрібна галька — найкраще морська або річкова. Камінці мають бути округлими, без гострих кутів чи сколів, і бажано однакового розміру.
Ретельно промийте гальку під проточною водою, щоб прибрати всі сліди забруднень. Можна навіть обшпарити окропом для більшої стерильності.
Потім розпочинайте приготування соусу: залийте крохмаль водою і добре перемішайте, щоб уникнути появи грудочок.
Очистьте часник і перець, дрібно наріжте.
Промийте кінзу і ретельно подрібніть.
Поставте сковорідку на середній вогонь і влийте рослинну олію. Коли вона нагріється, додайте часник і смажте його пів хвилини.
Потім додайте до нього перець з кінзою і смажте ще пів хвилини.
Після цього влийте в сковорідку соєвий соус, перемішайте і одразу ж додайте крохмаль.
Тримайте на вогні ще хвилину, постійно помішуючи рідину.
Тепер відправте на сковорідку камінці і готуйте їх протягом хвилини, не забуваючи помішувати — соус має вийти в міру густим і повністю покривати каміння.
Тепер зніміть сковорідку з вогню і розкладіть камінці по тарілках.
Обсмоктуйте їх доти, доки в роті відчуватиметься пряний смак соусу, після чого випльовуйте.
У такому вигляді смажене каміння пропонують вуличні торговці їжею в Китаї: разом із зеленню та червоним гострим соусом.
Залиште відповідь