Нагуєвичі відвідав Євген Клопотенко –

Культура мистецтво Дрогобицький район Новини  Нагуєвичі відвідав Євген Клопотенко

У неділю, на світле свято Дня матері, у Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» відбулася особлива подія – бойківський святковий стіл від музейної команди хранителів садиби Івана Франка, в межах підготовки до презентації нового проєкту, присвяченого бойківським кулінарним традиціям.

Про це повідомив директор заповідника Богдан Лазорак.
Цьогоріч головним гостем свята став знаний кулінар Євген Клопотенко. Саме для нього організатори приготували справжній гастрономічний перформанс, у якому ожили смаки бойківського краю: підпеньки з Радичевого лісу, бульба з кропом, пироги зі шкварками, мацянка з білих грибів і файний узвар із яблуні, що росте просто біля хати Франка.

«Цілу ніченьку Франко-кухню готувала моя заступниця Лілія Хміль. Все було зроблено з любов’ю і шаною до традицій», — зазначає Богдан Лазорак.

Особливим моментом стало дарування Євгенові Клопотенку відновленої вудочки з ліщини, виготовленої за зразком старовинного знаряддя, яким колись рибалили сам Іван Франко та його брат Захар. Реконструкцію цієї вудки здійснив працівник музею Володимир Буцяк.

До святкового дійства долучились і майстрині: Анна Лукінчук вручну зв’язала символічний чорно-червоний пояс для майбутнього проєкту, а захопливими історіями про Франкові часи поділилися Марія Шутко та Назарій Юрчишин.

Ідейним натхненником і партнером події став пан Роман Матис. Команда музею висловила йому щиру подяку за підтримку й віру в силу бойківської культурної спадщини.

«Все буде Франкова Україна!» — під цим гаслом у Нагуєвичах продовжують не лише зберігати, а й творити сучасну інтерпретацію минувшини.

Джерело