Прибрати сільничку зі столу закликали українців лікарі, інформує Ukr.Media.
Фахівці послалися на результати нового дослідження американських учених, які знайшли стійкий зв'язок між сіллю і хронічною хворобою нирок (ХНН). Близько 12 років лікарі спостерігали за 465 тисячами людей. У 22 тисяч за ці роки було діагностовано ХХН. Як з'ясувалося, ризик ХХН виявився вищим на 4% у тих, хто зрідка досолював їжу після приготування. На 7 % ймовірність появи хронічної хвороби нирок була вищою у тих, хто робив це часто. Ті ж, хто завжди використовував сільничку, збільшували ризик розвитку ХХН на 11%.
Крім того, вчені зробили низку несподіваних висновків. Зокрема, хороший рівень фізичної активності, а також ожиріння (!) і підвищений холестерин краще захищали нирки від надлишку солі.
Чому так — дослідникам ще належить з'ясувати. Але вже зараз зрозуміло, що від досолювання їжі потрібно відмовитися. Часто люди не підозрюють, як багато прихованої солі вживають, зазначили медики.
Добова норма споживання солі, за словами ендокринологів, становить 5 грамів, що еквівалентно одній чайній ложці без гірки. Експерти рекомендували солити страви не під час їхнього приготування, а після — вже в тарілці. Також вони радять використовувати прянощі та замінити звичайну сіль на йодовану.
Залиште відповідь