Лікарі розповіли, чи безпечно їсти продукт, зрізавши з нього цвіль

Лікарі розставили усі крапки над і у питанні появи цвілі на продуктах, інформує Ukr.Media.

Чим небезпечна пліснява

За словами експертів, продукти, на яких з'явилася пліснява, стають джерелом мікотоксинів, отруйних речовин, які можуть спричинити сильне отруєння. На жаль, вони не зникають навіть після термічної обробки, тому варто бути обережнішими. Найбільша шкода, яку можуть завдати мікотоксини, — спровокувати розвиток раку печінки. Лікування цей вид онкології піддається вкрай рідко.

Є категорії продуктів, у яких накопичується найбільше мікотоксинів у разі цвілі. Це бобові (особливо квасоля та горох), арахіс, кава та какао. Якщо на зернах або горіхах з'явилася пліснява, ігнорувати її точно не варто — продукт повинен вирушити у відро для сміття.

Чи можна зрізати плісняву

Часто грибок з'являється на кірці хліба. У цьому випадку багато хто просто зрізає уражену частину і продовжує далі їсти буханець. Однак медики застерігають від такої помилки: навіть якщо на хлібі зовсім небагато цвілі, його краще викинути, оскільки він весь становить небезпеку для людини. Те саме і з виноградом: враховуючи, як щільно ягоди ростуть на гроні, досить складно визначити, напевно, скільки з них уражені пліснявою насправді. Наступного разу, коли побачите зелень на ягодах, без жалю викидайте.

На думку деяких фахівців, можна врятувати деякі тверді продукти: сири, наприклад, пармезан, сиров'ялену ковбасу, деякі овочі (капусту, болгарський перець, моркву). У тому випадку можна обрізати уражену частину, відступивши 1-2 сантиметри — після цього продукт знову придатний у їжу.

Джерело