Як приготувати смачну каву для настрою

Кава — напій, який допомагає прокинутися вранці, покращує настрій, налаштовує на робочий лад. Кофеїн збільшує вироблення серотоніну й дофаміну, завдяки чому людина почувається більш розслабленою, щасливою.
Найбільш вживаною є класична чорна кава без цукру. Але наскільки смачною вона б не була, може виникнути бажання випити щось цікавіше.
Пропонуємо декілька цікавих рецептів кави, смак якої подарує нові яскраві емоції. Почнемо з еспресо, на основі якого можна готувати інші смачні напої.

Еспресо

Для приготування напою (на 2 порції) знадобляться такі інгредієнти:

  1. свіжозмелені зерна — 2 ч. л.;
  2. джерельна або фільтрована вода — 1 склянка;
  3. цукор — 1 ч. л.;
  4. сіль — 0,25 г.

Додавати цукор не обов’язково, але він зробить напій більш вишуканим.
Сухі інгредієнти засипте в турку й поставте її на невеликий вогонь. Вміст підігрійте, постійно помішуючи.
Налийте теплу воду в турку та змішайте з кавою, цукром і сіллю. Варіть каву на маленькому вогні.
Щойно напій почне підійматися, й утвориться «шапочка», зніміть його з вогню та перемішайте. Далі знову поставте каву на вогонь, доведіть до кипіння й зніміть. Розлийте напій у чашки для еспресо.
Щоб максимально відчути смак напою, подавати його потрібно зі склянкою води.

Допіо

У перекладі слово звучить як «подвійна». Різниця зі звичайним еспресо полягає в збільшеній порції мелених зерен на такий самий об’єм води. Приготувати допіо можна за допомогою кавоварки Krups або в турці.
На основі класичного допіо можна приготувати й цікавіший напій. Для нього знадобляться:

  1. готовий напій — 2 порції;
  2. розтоплений гарячий шоколад — 100–150 мл;
  3. какао-порошок — 15–20 г;
  4. молоко — 10 мл;
  5. сироп — за смаком.

Збийте половину об’єму молока. Як тільки воно почне перетворюватися на піну, додайте розтоплений шоколад і какао. Продовжуйте збивати до утворення кремоподібної маси.
Добре збийте молоко, яке залишилося. Далі на дно чашки налийте сироп, допіо, викладіть молочно-шоколадний крем. Обережно влийте збите молоко до центру чашки.

Раф

Ніжний м’який напій із неперевершеним смаком. Вигадали раф баристи для клієнта, який не хотів пити чисту каву. Назва пішла від імені гурмана Рафаель.
Готуючи напій, баристи додали до еспресо вершки 11%, цукор і ванільний пісок. Добре збиту суміш було обдано парою в кавомашині й вилито в чашку для лате.
Відтоді рецепт рафа неодноразово змінювався. Цікавим варіантом є напій із лавандою, який подобається багатьом кавоманам у світі.
Для приготування лавандового рафа потрібні:

  1. кава еспресо — 25–30 мл;
  2. вершки 10–15% — 100 мл;
  3. цукор — 5 г;
  4. ванільний цукор — 5 г;
  5. сушена лаванда — дрібка.

Приготувати вдома напій просто, маючи кавомашину з пінчером. Зваривши класичне еспресо, перелийте його в посуд із вершками, звичайним і ванільним цукром. Збийте суміш за допомогою пінчера до блискучої піни.
Підігрівши келих для рафа, перелийте в нього напій. Прикрасьте подрібненою лавандою й подавайте до столу.