7 січня відзначаємо Різдво Христове – одне з найважливіших християнських свят. Напередодні Різдва на Святвечір збирається вся родина за одним столом. За традицією цього вечора на столі має бути 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів.
Головна страва на столі у Святвечір — це кутя.
Їмость Ірина Кобель, яка веде кулінарну сторінку у соцмережах, розповіла, як готують у їхній сім’ї головну страву Святвечора і в чому секрет.
Фото: Сім’я Кобель
“У нашій сім’ї ми бережемо українські традиції, які передаються з покоління в покоління. Рецепт куті мені передала ще моя бабуся. Це пшениця, мак і цукор. Сухофруктів чи меду не додаю.”
Їмость Ірина пригадує розповіді бабусі, що раніше люди бідно жили. І можливість ситно поїсти була саме на Святу вечерю. Але сухофрукти чи мед в ті часи були рідкістю. Тому, традиційно кутя має бути простою.
Ділиться пані Ірина і секретом вдалого приготування.
“Для того, щоб кутя вдалася, необхідна допомога чоловіка. Отець Олег Кобель, батько родини, перетирає мак з цукром у глиняній макітрі макогоном, читаючи при цьому молитву. Я ж пшеницю на ніч заливаю водою. Вранці відварюю. Перед тим, як вся сім’я збереться до столу, пшеницю змішую з солодким перетертим маком і в макітрі подаю до столу. Традиційно, куштуємо кутю першою.”
Фото: Ірина Кобель
Та головне, каже пані Ірина, не те, скільки смаколиків насипати в кутю. Важливо пам’ятати про християнську символіку Святого вечора, берегти вікові українські традиції. Наповнити цей вечір любов’ю до рідних і близьких, бути милосердними і допомогти тим, хто цього потребує.
Автор: Оля Новак
Залиште відповідь