Які продукти з цвіллю можна їсти, а від яких краще позбутися

Якщо знайшовши запліснявілі продукти, ви відразу ж відправляєте їх у відро для сміття — зупиніться! Можливо, дещо з цього ще придатне у їжу, інформує Ukr.Media.

Деякі види сирів

Їсти можна!

Цвіль на деяких видах сиру — частина виробничого процесу. Тому якщо на поверхні горгонзоли, стілтона, азіаго або пармезано утворилася біляста кірка, не переймайтеся: сир можна їсти, зрізавши двосантиметровий шар продукту.

Але: стежте, щоб лезо ножа не контактувало з цвіллю.

Тверді фрукти та овочі

Їсти можна!

Найбільша проблема з цвіллю — непомітний для очей грибок, що потрапляє глибоко всередину продукту. Його ви видалити не зможете навіть за наявності бажання. "Коріння" цвілі робить їжу несмачною і потенційно небезпечною для вживання.

Але твердих видів фруктів і овочів з щільною текстурою це не стосується. Капусту, картоплю, болгарський перець, моркву, ріпу і деякі сорти груш ви можете їсти без будь-яких побоювань, якщо зріжете усю цвіль і ще близько двох з половиною сантиметрів "здорової" м'якоті.

Сушене і солоне м'ясо

Їсти можна!

М'ясо з цвіллю — це і звучить, і виглядає жахливо. Але насправді існує ряд м'ясних продуктів, наявність цвілі на яких вважається нормою. Йдеться про тверду салямі і шинку домашнього посолу, на яких з часом утворюється білий наліт.

Виробники навмисно покривають м'ясо дріжджами, щоб створити особливу скоринку, яка захищає продукт від потрапляння бактерій. Завдяки їй м'ясні продукти залишаються придатними у їжу протягом декількох місяців.

Хліб та інша випічка

Їсти не можна!

Вироби з тіста мають пористу структуру, через яку цвілі дуже легко вдається потрапити всередину продукту. Захиститися від грибка ви не зможете, навіть обрізавши "квітучу" кірку.

М'які сири і сирна нарізка

Їсти не можна!

На відміну від твердих сирів, текстура яких не сприяє поширенню цвілі, м'які сири на зразок брі або камамбера псуються досить швидко.

Вам доведеться викинути і запліснявілий твердий сир, якщо ви купили його вже у нарізці. Домашні сири — ще один продукт з групи ризику. Цвіль з'являється у них задовго до того, як ви побачите її очима.

Варення і джеми

Їсти не можна!

Спокуса зняти пліснявий шар з варення і з'їсти його, звичайно, велика. Але це не врятує вас від мікотоксинів, що поширилися у продукті. Це вам не маленька плямочка на твердому сирі, яку без праці можна зрізати ножем. Видалити повністю грибки і цвіль з джему або варення — завдання практично нездійсненне. На жаль, але від улюбленого смаколика доведеться відмовитися!

Горіхи і боби

Їсти не можна!

Попри їх щільну текстуру, горіхи і бобові входять до п'ятірки продуктів з високим ризиком утворення цвілі. Запобігти її появі практично неможливо — також як і видалити її, якщо на продукті з'явилися ознаки псування.

Джерело