Не всі ковбаси однаково корисні та смачні. Як вибрати якісний продукт і уникнути розчарування? Ми підготували кілька порад, які допоможуть вам зробити правильний вибір, інформує Ukr.Media.
Ціна
Ціна не завжди показник якості. Не варто гнатися за дешевизною. Хороша ковбаса не може коштувати дешевше м'яса, з якого вона виготовлена.
Склад — головний критерій
У складі якісної ковбаси мають бути лише м'ясо, сало, спеції та нітрат калію (консервант). М'ясо має вказуватися першим і бути конкретним (наприклад, "свинина вищого ґатунку", а не просто "свинина"). Відсутність комплексних харчових добавок, карагінану, камеді, крохмалю та сої — ознака якісного продукту. Уникайте ковбаси з "тваринним білком" без зазначення виду м'яса (це можуть бути хрящі, шкіра тощо) та м'ясом механічного обвалювання (перемелений каркас птиці з кістками та шкірою). Глутамат натрію (Е621) також не повинен бути присутнім у складі якісної ковбаси. Нерозбірливий дрібний шрифт на етикетці — привід відмовитися від покупки.
Зовнішній вигляд
Занадто яскравий колір ковбаси має насторожити. Натуральна варена ковбаса має сірий відтінок. Сиров'ялені ковбаси, навпаки, відрізняються насиченим темним кольором. Сало в ковбасі має бути білим, без жовтизни. Білий наліт допустимий лише на сиров'ялених і сирокопчених ковбасах з благородною пліснявою.
Оболонка
Оболонка якісної ковбаси щільно прилягає до продукту і має рівну поверхню (виняток — копчена ковбаса зі зморшкуватою поверхнею). Низькоякісні ковбаси часто пакують у неїстівні оболонки, тоді як якісні — в целюлозні або білкові.
Перевірка йодом
Вдома можна перевірити якість вареної ковбаси за допомогою йоду. Якщо при нанесенні йоду на ковбасу пляма посиніла, значить, у продукті багато крохмалю. У якісній ковбасі пляма залишиться коричневою.
Залиште відповідь