Деякі люди випльовують кісточки гранатів і яблук, інші із задоволенням їдять фрукти прямо з кісточками, більше того — стверджуючи, що саме у зернятках міститься максимум користі. Хто з них правий? Які продукти корисно їсти з кісточками, а які кісточки можуть нашкодити організму?
У плані вживання фруктових і ягідних кісточок багато суперечок і плутанини. Хтось вважає, що ними можна вдавитися, отруїтися або заробити апендицит, алергію і засмічення кишківника; хтось впевнений, що саме у насінні сконцентрована основна маса корисних речовин і з їх допомогою можна чи не уповільнити старіння і вивести радіацію.., інформує Ukr.Media.
Давайте розбиратися разом.
Цитрусові
Кісточки цитрусових, виявляється, чи не корисніші за їх розрекламовану м'якоть, багаті на органічні кислоти, ефірні олії і вітаміни.
У насінні ж лимонів, апельсинів і мандаринів містяться не менш цінні речовини.
Наприклад, похідні ацетилсаліцилової кислоти (так-так, аналог усім відомого аспірину!), які мають виражену протизапальну дію. Болить голова — не поспішайте за хімічними ліками, розжуйте кілька кісточок лимона або лайма (проковтувати цілком взагалі будь-які кісточки не можна — тверда шкірка надійно захищає зародок від будь-яких зовнішніх впливів, включаючи дію шлункового соку).
Ще у насінні присутній вітамін Е, який називають справжнім еліксиром краси. Ефірні олії та дубильні речовини в цитрусових кісточках мають потужні властивості виводити токсини. Інші корисні сполуки у їх складі стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту та прискорюють метаболізм.
За гіркий смак у насінні цитрусових відповідає речовина лимонін, що має доведені противірусні властивості. Зараз активно ведуться дослідження щодо протиракових і нейропротекторних властивостей лимоніна, а також його здатності боротися з ожирінням.
Гранати
Плід граната грамотно називається гранатиною і являє собою велику шкірясту коробочку, наповнену безліччю насіння у соковитій оболонці, через яку і цінують цей плід. Деякі люди полюбляють обсмоктувати ці зернятка від м'якоті і випльовувати кісточки, інші вживають вміст гранатини цілком.
Праві, швидше, останні — в зернятках граната не міститься жодної отрути. Більше того, вони багаті на поліфеноли і дубильні речовини, які важливі для здоров'я серця і зміцнення судин, а також відіграють роль у попередженні утворення пухлин і атеросклерозу. Кверцетини і антоціани у складі насіння граната мають протизапальні, противірусні і протимікробні властивості.
А ще тут міститься цілий ряд вітамінів і корисних мікроелементів.
Єдине, чим теоретично може нашкодити організму поїдання граната з кісточками — подразненням чутливого ШКТ або алергією. Але і те, і інше стосується будь-якої багатої на клітковину їжі, якщо мова йде про її надлишок.
Виноград
Багато людей для вживання обирають кишмиш та інші безнасіннєві види винограду з найдрібнішими, практично непомітними кісточками. Більшість людей під час вживання інших сортів винограду ці самі кісточки просто випльовують.
Між тим, олія, що міститься у виноградних кісточках, у великій кількості містить жирні кислоти, вітамін Е, поліфеноли, стероїди та інші біологічно активні речовини, що визначають її доведені корисні властивості (цитопротекторну, антиоксидантну і регенеруючу).
Тож жодної шкоди від розжованих виноградних кісточок організмові не буде, навіть навпаки. Ковтати ж кісточки цілком не варто — ні, не тому що їх надлишок обов'язково викличе запалення апендикса, як вас лякали у дитинстві (проковтнуті дрібні сторонні тіла в етіології апендициту зустрічаються надзвичайно рідко), а просто тому, що більшість корисних речовин просто оминуть ШКТ.
Абрикоси, сливи, вишні, черешні, персики
Чому ми зібрали ці плоди в одну підгрупу? Все просто — у їх твердих кісточках, які і розгризти складно, міститься достатня кількість амигдаліну. Це саме та речовина, яку ви відчуваєте гіркою, якщо вирішите з'їсти серцевину такої кісточки.
Амигдалін небезпечний не сам, а через свою здатність під дією шлункового соку вивільняти в організмі отруйні ціаніди (солі синильної кислоти).
Звичайно, від серцевинки однієї кісточки навряд чи вам стане дуже погано, але прийом всередину великої кількості ядерець може призвести до важкого отруєння навіть дорослої людини з порушенням функцій нервової, дихальної та серцево-судинної систем. Найнебезпечніші в цьому плані абрикосові кісточки. Для отруєння їх достатньо лише 50-100 г.
Важливо, що ця речовина може вивільнятися з часом, наприклад, у винах і настоянках з цими фруктами, не позбавленими від кісточок (алкоголь сприяє розчиненню жорсткої оболонки), тому і такими напоями цілком реально отруїтися після року зберігання.
Яблука, груші, айва
Здавалося б, яблучне насіння — найбільш часто вживане з усіх фруктів. Воно дрібне, м'яке, нерідко потрапляє до нас у шлунок разом із м'якоттю і шкіркою улюблених фруктів.
Більше того, у минулі десятиліття у навколонаукових колах активно радили вживати ці фрукти саме з насінням, у якого нібито, є підвищений вміст йоду і вітаміну Е. Ці дані не знайшли підтвердження.
А ось що насправді міститься у насінні Яблуневих — той самий амигдалін, про який ми писали вище, хоча і у менших дозах. Звичайно, навряд чи ви їсте щодня 20 великих фруктів разом із насінням за один присід, щоб отруїтися, але, тим не менше, знати цю інформацію не буде зайвим.
Кавун
Кавунове насіння містить до 25 % жирної олії з корисними для організму жирними кислотами. За фізико-хімічними властивостям вона схожа на мигдальну олію (і може заміняти її), за смаковими — на оливкову.
До того ж у цих кісточках багато корисної для травлення клітковини, пектину, що допомагає виводити шкідливі речовини, білка з цінними амінокислотами, важливих макроелементів (магнію, калію, фосфору), мікроелементів у біодоступній формі (особливо цинку, селену, заліза, вітамінів групи В.
До складу гарбузового насіння входить амінокислота цитрулін, яка хоч і не є структурним елементом білків (крім білка волосся), але відіграє важливу роль у багатьох фізіологічних процесах, у тому числі в енергетичному обміні.
Завдяки такому багатому складу кавунове насіння чинить сприятливий вплив на багато систем організму — від травної і видільної до серцево-судинної та нервової. Кавунове насіння, до речі, у багатьох країнах світу продають як харчовий продукт, корисний для людей, що ведуть здоровий спосіб життя — поряд, наприклад, із набагато більш звичним для нас насінням гарбуза і соняшника.
Корисні для людини властивості має також насіння ківі, аґрусу, фініка, барбарису, обліпихи, шипшини, калини, черемхи, глоду, кизилу, дині. А ось велика і гарна кісточка авокадо вважається трохи токсичною, пам'ятайте про це, якщо вам раптом захочеться її спробувати.
Залиште відповідь