Яке молоко краще — пастеризоване чи стерилізоване

У першій половині ХХ століття за 25 років тільки в Англії більше двох з половиною тисяч людей померли від туберкульозу, яким вони заразилися в результаті вживання сирого молока. Тим часом, ще в 1865 році французький вчений Луї Пастер запатентував винахід, який врятував би і англійців, і всіх любителів сирого молока від цієї хвороби. Правда, застосовувався він для зовсім іншого напою, інформує Ukr.Media.

Пастеризація (процес названий на прізвище вченого) застосовувалася тільки для вина. Французькі вина тепер можна було продавати по всьому світу, і вони при тривалому транспортуванні не перетворювалися в оцет, як раніше, а потрапляли до споживача в «первозданному» вигляді. Лише в другій половині ХХ століття почали пастеризувати молоко. А до цього, щоб його убезпечити, застосовували стерилізацію в домашніх умовах, або кип'ятіння.

Сьогодні пастеризація зазнала значних змін. Для цієї мети молоко піддається 65-градусній тепловій обробці протягом 15-40 секунд. Якщо береться більш висока температура, то, відповідно, скорочується час пастеризації. Так, при температурі 85 градусів воно обробляється 8-10 секунд. Це дозволяє знищити в молоці абсолютно всі мікроорганізми, здатні порушити будь-які захворювання. Але в такому молоці залишаються живі молочнокислі бактерії, які є термостійкими. У герметичній упаковці таке молоко може зберігатися до десяти діб. Після прокисання воно перетворюється в повноцінну кисле молоко і може вживатися далі.

Однак сьогодні придуманий спосіб, при якому молоко може зберігатися і без холодильника. Це ультрапастеризація, або по-іншому — стерилізація. Тут йдеться вже про температуру від 120 до 150 градусів. При цьому для проведення процесу необхідно не більше чотирьох секунд (порівняйте, при стерилізації в домашніх умовах молоко кип'ятять при 100 градусах протягом півгодини). Таке молоко в герметичній упаковці може зберігатися більше пів року. Пов'язано це з тим, що в ньому знищено все живе, ніяких мікроорганізмів, здатних розвиватися. З цієї причини стерилізоване молоко вважається "мертвим", тобто позбавленим будь-яких корисних поживних речовин і вітамінів.

Вітамінів немає і в пастеризованому молоці, вони гинуть при першій же тепловій обробці. Вона призначена для того, щоб зробити неактивними лише деякі ферменти. Все це зберігає харчову цінність молока. Так стверджують експерти Центру з контролю і профілактики захворювань США. На їхню думку, в американській дієті молоко не той продукт, який забезпечує людину вітамінами, їх вони можуть отримати з інших джерел. Але всіх інших корисних речовин, включаючи кальцій, в пастеризованому молоці більш ніж достатньо. При цьому його калорійність невисока.

Тепер пастеризація зберігає навіть частину вітамінів в молоці. Різниця між пастеризованим і стерилізованим молоком тільки у відсутності вітамінів в останньому. Інша справа, що стерилізоване молоко взагалі не прокисає. Після закінчення терміну придатності воно стає гірким і взагалі непридатним до вживання.

Дослідники англійського Корнуельського університету після дослідження властивостей пастеризованого і стерилізованого молока дійшли висновку, що обидва види здатні завдати шкоди при порушеннях температури і термінів зберігання. Так, в стерилізованому молоці, дійсно, немає ніяких бактерій, здатних розвиватися і вплинути на властивості молока. Але це рівно до тих пір, поки воно знаходиться в упаковці і при відповідній температурі. Досить його розкрити і залишити в теплі, як бактерії не змусять себе чекати. І якщо у випадку з пастеризованим вони перетворять його в звичайне кисле молоко, то стерилізоване може викликати отруєння.

Джерело