Продукти не будуть пригорати, якщо зробити сковороду антипригарною. Зі звичайного чавунного посуду можна створити девайс, який спростить приготування їжі. Як засіб для утворення необхідної плівки використовується рослинна олія, інформує Ukr.Media.
Що потрібно для створення антипригарного шару на сковороді
Нові сковорідки часто продаються з антипригарним покриттям. Вони зручні у використанні, але коштують дорожче звичайних. До того ж час заводського антипригарного шару не вічний, і буде потрібна наступна покупка іншої сковороди. Але з усього можна знайти вихід. Якщо вдома є звичайна чавунна сковорода, то її можна перетворити в антипригарний посуд.
До сковороди не пристає їжа, якщо на ній є спеціальний шар. У домашніх умовах для його створення потрібна рослинна олія, що має високу ступінь до полімеризації. Такою є лляна олія або олія з виноградних кісточок. Різниця в їх використанні полягає в тому, що у лляної олії бар'єр температури 170°C, а потім починають виділятися шкідливі речовини. Виноградна олія витримує 300°C нагрівання.
Як зробити сковороду антипригарною
Знадобиться звичайна чавунна сковорода. Якщо вона нова, тільки з магазину, то її потрібно відмити від виробничої обробки технічною олією. Для цього її потрібно вимити з милом, і висушити. Далі приступити до утворення антипригарної плівки.
Етапи створення антипригарного шару сковороди:
- просмажити сковороду, щоб позбутися від запаху олії;
- налити 1-2 ст. л лляної олії на дно сковороди, і розмазати її по дну і боків посуду. Якщо є бажання зробити її повністю антипригарною, то намазати олією з усіх боків. Це зручно зробити за допомогою пензлика;
- витерти залишки олії, якщо її було налито багато. Таким чином вона навіть краще вбирається в усі пори поверхні;
- поставити сковороду на вогонь, якщо на ній є дерев'яна ручка. Для цього вибрати найширшу конфорку, щоб якомога краще захопити край дна сковороди. У духовку можна ставити сковорідки з залізними ручками догори дном;
- температура в духовці повинна бути 230 градусів. Витримати 1 годину;
- на відкритому вогні потрібно вибрати середній рівень вогню, і тримати 20-40 хвилин;
- остудити.
Щоб антипригарне покриття було міцним таку процедуру проводять від 4 до 6 разів
Антипригарний шар виходить після вигоряння олії. Тому потрібно приготуватися до того, що на кухні буде сильно неприємний аромат і дим. Необхідно закрити кімнату, і відкрити вікно для провітрювання.
Під час створення антипригарного шару можна допустити помилки, і він не вийде. Якщо всі етапи були зроблені, але сковорода на дотик стала липкою, то, значить, температура була низькою, або мало пройшло часу для вигоряння олії. Після створення потрібного шару сковороду потрібно помити м'якою губкою для посуду, і використовувати вже для смаження. Такий шар не тріскається, і витримує будь-яку мийку.
Залиште відповідь